Els Castellers de Mallorca i la fita important

En la primera Diada de dissabte prendran part també Al·lots de Llevant i Xiquets del Serrallo

TW
0

Dia a dia es pot veure com els castells arrelen en la societat illenca. La força d'aquesta tradició es troba en l'esforç del conjunt humà que forma cada colla, amb un gran esperit de superació i sacrifici. Aquí a Mallorca tenim les colles Al·lots de Llevant, de Manacor, i els Castellers de Mallorca, de Palma, ambdues sorgides ara fa quasi quatre anys. La seva evolució ha estat constant al llarg de la seva existència, fins a arribar on es troben ara, enfrontats a la gamma dels castells de set.

Per als qui encara no coneixen molt aquest món, s'ha de dir que darrere d'aquests castells hi ha moltes hores d'assaig i una tècnica molt precisa. La base del castell es troba en la seva pinya, imprescindible per dur a bon terme la construcció. A aquesta normalment se li resta importància, però en realitat és el puntal sobre el qual es bastirà l'estructura. Al contrari del que hom pensa, cada persona que es troba a la pinya té una funció concreta i, per descomptat, d'importància.

Bàsicament la pinya està formada per: els baixos, que són els que aguantaran damunt les espatlles la resta del castell; les crosses, dues per cada baix, l'ajuden a suportar l'estructura situant-se sota les seves aixelles; les agulles, situades davant del baix, ajuden que els genolls del segon no es moguin; els contraforts agafen el baix i les crosses per darrere, mantenint-los compactes i vigilant que el castell no es desquadri mentre pugen els segons; els primeres mans, aguanten els segons per darrere; els laterals, donen suport als segons des de cada costat; i un llarg etc. És, per tant, una formació complexa, però necessitada de tota l'ajuda que se li pugui donar per part del públic, fent-la així més grossa i efectiva.

Després trobam el tronc del castell. Des dels baixos passant pels segons, els terços, quarts, ... fins al pom de dalt, formaran l'estructura definitiva.