El tren de Sóller, Joan Miró i l'orgue d'en Bosch, els «Tresors de l'Illa»

La 2 de TVE emet una sèrie documental que explica la història de les Balears

TW
0

Contextualitzar les Illes en la història a partir d'un pretext és la missió del documental que la segona cadena de Televisió Espanyola està oferint fa dues setmanes amb el nom Les illes del Tresor. Segons el seu director, Xesc Mulet, la sèrie es compon d'un total de tretze capítols, de 25 minuts de duració, que expliquen alguna determinada època de la història, prenent com a excusa alguns dels elements més emblemàtics de les Illes; ja siguin artístics, ja sorgits de la revolució industrial"com és el cas del Tren de Sòller.

El primer capítol, «és més genèric, mentre que els dotze restants tenen un pretext que els dóna el títol». El segon capítol "que s'emetrà demà a les 19.05 hores", es titula El tren de Sóller (construït en el 1912), i a partir d'aquesta màquina s'expliquen altres detalls i anècdotes d'arreu del món que envolten aquesta data. «No es tracta de quedar-nos amb el que succeí solament a les Balears, sinó d'abraçar més espai», apuntà Mulet, de la productora La Perifèria.

En aquest sentit, Mulet explicà que han comptat amb la col·laboració i la participació directa dels arxius de televisió espanyola, des que començaren a rodar fa tres mesos, així com dels museus de les quatre illes i de professors de la Universitat. Quant als següents capítols, parteixen de la Sala Hipòstila de la Torre de Galmés, o a partir de la fotografia «Infant i Tonyina», de Menorca. També hi ha un capítol titulat «Jaleo», que s'inspira en la tradició dels cavallers de Ciutadella. Altres punts de partida són el Monument de Joan Miró, que es troba al carrer Conqueridor; la taula gòtica de Pere Terrencs; el Sepulcre de Can Costa, de Formentera; l'Ataifor (un pla àrab); i l'orgue d'en Bosch, entre altres.