Sa Nostra guaita als jardins desolats que obsessionaren Santiago Rusiñol

L'exposició evidencia la recurrència del motiu en la trajectòria de l'artista

El «Laberint d'Horta» (1900"1903).

TW
0

Amb la reunió de 25 olis, 40 làmines d'obra gràfica i 6 dibuixos al carbó, el Centre de Cultura de Sa Nostra fa des d'avui un recorregut per Els jardins de l'ànima de Santiago Rusiñol. Coproduïda per Sa Nostra amb Caixa de Sabadell, Caja Segovia i Caixa de Girona, l'exposició revisa la importància del jardí desolat en l'obra del pintor català, una de les figures clau en la pictòrica del tombant de segle que deixà un llegat tan vinculat a l'avantguarda francesa com als paisatges de Mallorca.

L'exposició dóna relleu a un dels aspectes més recurrents alhora que oblidats de la trajectòria de Rusiñol, els jardins que interessaren l'artista des dels seus inicis com a pintor fins a la seva darrera i inacabada obra, Jardí d'Aranjuez, també reunida al Centre de Cultura. En ells es concentra molt més que l'afany de representació mimètica dels espais: element simbòlic recurrent en l'obra pictòrica i literària de Rusiñol, el jardí esdevé un mirall que reflecteix les profunditats del jo, un element obsessiu en el qual es manifesta la força destructiva de la natura per sobre d'allò que l'humà ha construït.

La diversitat del motiu, sigui cementeri, pati abandonat o jardí desolat com el de Raixa, no impedeix l'homogeneïtat del tractament. En paraules de la comissària de l'exposició, Margalida Casacuberta, «generalment són espais humits, foscs, que tanquen i encerclen la persona», una «presència que generalment s'intueix però no es veu, com un fantasma».