Línies i taques evoquen l'estada a Menorca de l'alemany Hans Hartung

El Centre de Cultura de Sa Nostra inaugura una mostra de l'artista

Hartung retratat de jove, un esperit inquiet i rupturista.

TW
0

Vint-i-dos dibuixos i vint-i-tres pintures de Hans Hartung composen L'esperit de la línia, la nova exposició que es presentà ahir al Centre Cultural Sa Nostra. La mostra reuneix les obres que el pintor alemany realitzà en el trieni 1932-1934, període en què residí a l'illa de Menorca, i es completa amb teles més recents, de l'any 1989.

Bernard Derderien, conservador de la Fundació Hans Hartung, juntament amb el comissari de l'exposició, Biel Amer, i Magdalena Aguiló presentaren la selecció, que arriba a Palma procedent de Menorca. Aquí romandrà oberta al públic fins al setembre, data en què abandonarà el recinte per viatjar a Eivissa.

Precursor del cubisme i de la pintura abstracta, Hans Hartung va néixer a Leipzig l'any 1904. Va estar adscrit al cubisme durant bona part dels anys vint i trenta, i al racionalisme de la Bauhaus, a més de tenir contacte amb pintors com Kandinsky, Mondrian o d'altres com Miró i Magnelli. La fama del pintor arribaria amb la concessió del Gran Premi de Pintura de la Biennal de Venècia de l'any 1960, consagració definitiva del pintor a nivell internacional.

Després de successives etapes cubistes i racionalistes, el matrimoni Hartung-Bergman recalà a Menorca l'any 1932. «L'estada a Menorca esdevingué un fet decisiu en l'obra de Hartung, per rompre definitivament amb les inquietuds cubistes i retrobar-se amb el protagonisme de la línia i les taques». Aquestes paraules d'Amer donen idea de la trascendència que l'illa tingué en l'evolució pictòrica de Hartung.