El Parado de Valldemossa presenta el seu nou disc, folklore fresc com el primer dia

«Melodies i danses de Mallorca» és una recopilació de l'agrupació, que nasqué el 1925

TW
0

Gran festa mallorquina. Dia 25 de juliol de 1934 a les nou i mitja. A l'ampla plaça de l'Església de Binissalem, el jovent de la vila, portant els bells vestits que altre temps usava la pagesia, interpreterà els boleros. El Parado de Valldemossa, admirat pels mallorquins i externs, aportarà a la festa el perfum de la Serra. Aquells que varen assistir-hi optaren a premis de 25 pessetes per la parella que millor ballàs les danses i per la més ben vestida. Així resava l'anunci d'aquell any.

Ha passat el temps però moltes coses continuen igual. Si hi ha un grup que va marcar els inicis en el folklore és, sens dubte, el Parado de Valldemossa, una agrupació folklòrica creada l'any 1925 per Bartomeu Estaràs i un grup d'amics. Actuaren a moltes de bandes. Ara el Parado de Valldemossa ha fet una revisió a tot aquest bocí d'història i ha recopilat en un disc tots els seus grans èxits. Melodies i danses de Mallorca ha estat enregistrat als estudis d'Ona digital per l'agrupació que cada dilluns i dijous actua en el marc de la Cartoixa de Valldemossa.

Tomeu i Rafel Estaràs (del grup Valldemossa), fills del fundador del Parado de Valldemossa, presentaren ahir el disc. «Nosaltres sempre hem estat lligats al folklore i consideram que la música mallorquina no ha tingut la promoció que per exemple ha tingut la gallega. Aquesta és una música que hauria de tenir el suport del Govern, almanco que en les festes i locals en fos obligatori un 20%, perquè tothom conegués el folklore i sabés que tenim una música que val».

Les cançons que es poden sentir a Melodies i danses de Mallorca són les mateixes que a l'any 1925, «només hi ha algunes innovacions en el sentit del ritme. Hem donat vitalitat i introduït una sèrie d'instruments», explicava Tomeu. També destacaren que el Parado de Valldemossa és «una de les agrupacions que ha conservat els punts clàssics del ball».