TW
0

Són el testimoni d'una part de la nostra història. A vegades resten oblidats en un racó i alguns són tan fràgils que fan perillar la seva mateixa supervivència.

El patrimoni filmogràfic i fotogràfic de les Illes necessita una mà de metge, i la primera passa per a la seva conservació és que es pugui disposar d'un inventari del material existent. Així, Catalina Aguiló Ribas, Maria José Mulet i Josep Antoni Pérez de Mendiola, són el grup que s'ha fet amb el III premi Sa Nostra d'investigació amb el títol «Projecte per a l'elaboració d'un catàleg de patrimoni fotogràfic i filmogràfic de les Illes Balears», dotat amb cinc milions de pessetes.

Aquest treball guanyador se centra en la recerca, localització i catalogació dels materials que constitueixen el patrimoni visual de les Illes. Té com a objectiu principal destacar la importància i emmagatzamatge dels materials inventeriats i la seva difusió.

Segons explicaren els guanyadors, aquesta és una tasca que varen començar ja fa 11 anys. Així, va des de les tècniques més antigues com plaques de vidre, gelatines fins a les pel·lícules de nitrats o altres modalitats d'audiovisual. «Volem que el patrimoni estigui localitzat i posarem especial interès en la filmografia de Menorca i Pitiüses i a aquells films i arxius fotogràfics que per motius diferents es troben fora de les Illes», explicà Catalina Aguiló. Així per exemple s'ha recuperat una bobina de la pel·lícula El hombre de las Baleares a la filmotèca de Madrid i a Canàries. També hi ha fotografies del fotògraf Josep Truyols, cedides per la família.