A. Bernat: «Les joies bibliogràfiques no seran mai joies informàtiques»

El professor coordina un curs d'aplicació informàtica a la lingüística i literatura

TW
0

L'aplicació progressiva dels avanços tecnològics als diversos àmbits de la vida no suposarà la substitució dels mitjans tradicionals, sinó un canvi d'ús. Així ho considera Antoni Bernat, professor a la Universitat de les Illes Balears i coordinador del curs que, del 19 al 23 de juliol, abordarà l'aplicació dels recursos informàtics a l'ensenyament de la llengua i la literatura.

El curs se centrarà en les possibilitats que la informàtica ofereix tant per a la investigació com la docència, així com en facilitats en l'anàlisi i l'estudi que ja han estat demostrades amb nombrosos treballs. Segons explicà Bernat, coordinador amb Abraham Madroñal, les utilitats d'aquestes aplicacions són molt variades: «per exemple, es pot realitzar l'anàlisi d'una llengua en concret, creant un banc de dades que facilitaria la confecció de diccionaris històrics. Així, es pot copsar tota la història d'una idioma de forma molt senzilla. Altres possibilitats són la traducció automàtica, el reconeixement de la veu o la creació d'una llenguatge híbrid». Pel que fa a la literatura, les aplicacions es concreten en elaboració de CD-ROM, o en les grans facilitats que es donen per la realització d'anàlisis textuals en profunditat, que es beneficien de l'efectivitat i la rapidesa de la informàtica per contrastar les diverses edicions d'una mateixa obra.

El curs, sempre aplicat a exemples de llengua i literatura castellana, és tanmateix extensible a qualsevol llengua: «Actualment "explicà Bernat" hi ha molts treballs en marxa, però tots de forma aïllada. Seria convenient unificar esforços». Les classes contribuiran, si més no, a «posar-nos al dia respecte dels avanços», noves possibilitats que, per Bernat, marcaran el futur a mig termini: «seguiran existint aquells llibres que pel luxe de l'edició o les il·lustracions es vulguin conservar en paper. Les joies bibliogràfiques no seran mai joies de la informàtica, però és evident la crisi del 'llibre utilitari'».