Can Bordils s'obre a la història de la ciutat

L'Arxiu Municipal exhibeix documents curiosos i també importants per a la història de Palma

TW
0

Dia 13 d'abril de 1931, Jaume Suau, batle de Palma, signava un ban en què feia saber que «Sa Majestat el Rei (que Déu guard) d'acord amb el Consell de Ministres» havien decidit que dia 18 del mateix mes s'havia d'avançar l'hora. De les 17 hores de l'endemà, dia 14 d'abril, és un altre ban rubricat pels components del Govern Civil, que són Antoni Pou, governador civil; Francesc Julià, president de la Diputació, i Llorenç Bisbal, batle de Palma. El seu contingut, dirigit a tots els ciutadans de les Balears és aclaridor: «A Espanya és un fet la República».

Aquesta és una petita mostra del que, sota el títol Una porta oberta a la història de la ciutat es mostra a Can Bordils, la nova seu d'un Arxiu Municipal que té el seu origen en les disposicions de Nova Planta, encara que guarda documents anteriors al 1715.

Els responsables de l'arxiu, amb Pere Montaner al capdavant, han volgut acostar als ciutadans els documents que guarda els fons de l'arxiu, traient de les seves entranyes documents tan diferents com fotografies, projectes urbanístics, les taules numulàries o, fins i tot, registres d'higiene de cases de prostitutes i de cites que es feien en el segle XIX.

L'exposició, que es mostra per episodis, comença amb dades relacionades a la població. Així hi ha, com a documents curiosos, un illetari de 1776 en què consten els noms de la gent que vivia en cada una de les illetes de cases; la llista de divorciats de les parròquies... a l'any 1764, les defuncions de les parròquies o un passaport atorgat el 13 de gener de 1814 amb el número 19 en què es dóna poder a un home per viatjar a qualsevol poble amb una finalitat ben explícita: «recollir almoina per al Sant Crist de Santa Eulàlia».