Dotzenes de vocacions per al so més festívol

L'èxit desborda els primers cursos de l'Escola Muncipal de Xeremiers, Flabiols i Tamborins

Les classes es fan a la sala Corba de s'Escorxador. | Pere Bota.

TW
0

Què tenen en comú un mecànic jubilat, una al·lota que estudia i un bomber? Què comparteixen per estar junts un parell d'horabaixes a la setmana a s'Escorxador? Resposta: les ganes d'aprendre, de vèncer el repte de conèixer una cosa nova i estimada. I és que aquest és el perfil de tres de la cinquantena d'alumnes de l'Escola Municipal de Xeremiers, Flabiols i Tamborins, recentment creada per l'Ajuntament de Palma. El nombre de gent interessada ha estat tan alt que ha sorprès fins i tot els impulsors de l'Escola: Teodor Salvà i Rafel Bauzà. Ha calgut ampliar horaris, omplir buits i fer grups per donar a l'abast a les peticions. No es podia deixar cap vocació sense resposta!

«La majoria són gent entre vint i trenta anys, ara hi ha un infant de vuit i altres també majors de cinquanta anys. Tenen en comú que el so de les xeremies els agrada. Volen aprendre no tant perquè l'instrument sigui un símbol cultural, per militància a la terra, sinó perquè resulta un element festívol», comentaren els dos xeremiers, que formen part del grup Coanegra.

Tots dos coincideixen a assegurar que els instruments tradicionals gaudeixen d'una bona salut. «Vocacions no en falten, no és com el seminari. A Inca, Sant Llorenç, Binissalem... pertot hi ha escoles, fins i tot hi ha mancança de gent que faci els instruments», comentà Salvà, i Bauçà afegí: «Si fem cas al nombre de gent, té bona salut, però comparat amb Galícia es nota que allà estan molt més avançats pel que fa a la tècnica i a la infraestructura».