El primer èxode d'homínids de l'Àfrica el causà una «revolució industrial»

La marginació impulsà els menys evolucionats en la creació d'utensilis

TW
0

Els homínids abandonaren Àfrica fa un milió i mig d'anys per conquerir Europa i Àsia, però no ho feren per causes climàtiques o biològiques, com es pensava fins ara, sinó pel domini de la tècnica per part d'un grup d'ells que obligà a emigrar els menys desenvolupats.

L'equip d'arqueòlegs del jaciment d'Atapuerca, encapçalat pel professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Eduald Carbonell, publica aquesta setmana un estudi a la revista Journal of Anthropologicar Archaelogy en què planteja aquesta revolucionària hipòtesi, que contradiu teories anteriors sobre la primera gran emigració en la història de la humanitat.

Carbonell explicà ahir que aquesta primera emigració d'homínids humans que habitaven a Àfrica es va produir fa un milió i mig d'anys per raons que no estaven relacionades amb el canvi climàtic ni biològic, sinó per motius tecnològics relacionats amb la producció avançada de nous utensilis, com ara destrals de mà, foradadors i pics.

Per això, segons els arqueòlegs, aquesta primera revolució industrial (com han denominat al procés d'avanç tecnològic d'aquests homínids) dugué a una lluita i competència per a l'ocupació del territori africà entre grups amb desigual tecnologia. Aquest enfrontament tecnològic entre uns i els altres provocà que els homínids menys adaptats i tecnològicament menys avançats i, en definitiva, marginats per utilitzar utensilis rudimentaris decidissin cercar nous territoris on establir-se i emigraren fins el territori euroasiàtic.