Un batalló d'innocents foners a Binicanella

Un grup de 73 nins aprenen jugant cultura popular a la xarxa d'instal·lacions del Govern balear

Els nins escoltaren atentament les explicacions de com funciona la fona. | TERESA AYUGA.

TW
0

Feia un dia quasi d'estiu. Era ben dematinet. Acabaven d'aixecar-se i l'objectiu era passar un dia diferent. Un viatge dels petits a èpoques passades, una volta per la cultura popular, aprendre aquelles tradicions, les senyes d'identitat d'un poble, jugant. Hi havia gran animació, el silenci d'un entorn natural era trencat per les rialles i les expressions de la innocència. Tenien una gran il·lusió per començar la feina. La casa de colònies de Binicanella era el centre d'operacions d'un batalló de petits foners. Un grup de 73 nins de l'escola Punta de n'Amer de sa Coma «declaraven» la guerra. Es presentaren els equips i es distribuïren en grups. Els monitors treien una gran bobina de fil de corda, que repartiren entre els nins. A poc a poc anaven trenant la corda i la fona anava agafant forma. Mentrestant, Dolors i Marc "dos dels monitors" retrocedien en el temps i explicaven que «les fones eren instruments de guerra d'origen incert utilitzat pels foners balears. Fonts clàssiques indiquen que el segle VI dC ja es tenien testimonis relatius a l'actuació dels foners baleàrics lluny de les seves illes...».

Tothom hi posava la màxima atenció. «És molt fàcil. Mira, mira, veus aquest forat? És per posar la pedra. I saps què feien fa molt de temps? Doncs els pares posaven el menjar als fills als arbres i aquests, amb una pedra, l'havien de tomar. Si no, no menjaven», explicava Sofia, de 9 anys. Una vegada llesta la fona, era el torn de sortir a fora per posar en marxa el que havien après. «Anem enmig del camp a provar-ho per no ferir ningú. Agafau la fona, posau el dit dins el forat. Eh! Que això no és un fuet, és una fona. Obriu el puny amb la mà plana, agafau la corda amb l'altra com si fos un pèndul i al forat hi posau la pilota de tennis. No agafeu pedres». Començava la batalla.

Aquesta és una de les moltes activitats incloses en la Xarxa d'Instal·lacions de les Illes Balears, integrada per la Direcció general de joventut de la Conselleria de Presidència i la Fundació Esplai de les Illes.