Una altra manera d'estimar els caragols

Mateu Cifre, un malacòleg autodidacte, col·lecciona espècies terrestres procedents de tot el món

TW
0

Tots els sollerics són aficionats als caragols. Cada any per la Fira són poques les llars de la Vall on no es consumeixin els aprecialts mol·luscs terrestres. Però també hi ha altres formes d'estimar els caragols, i el solleric Mateu Cifre Magro n'és un bon exemple.

Cifre, que és fuster de professió, es dedica des de fa més de trenta anys a la col·lecció i estudi de la malacologia (ciència que estudia els mol·luscs) amb especial atenció als caragols terrestres. La seva formació és autodidacta però això no lleva que s'hagi convertit amb un autèntic «especialista» en caragols de tot el món.

A ca seva té una impressionant col·lecció amb espècies marines i terrestres, formada per desenes de milers d'exemplars de totes les procedències. El malacòleg recorda que els sollerics que cada anys surten per aquestes dates a cercar caragols pel tradicional menjar de la Fira no tenen en compte que a les Illes existeixen més de 150 espècies continentals (terrestres i d'aigua dolça) d'aquests mol·luscs, tot i que moltes no són autòctones i han estat importades accidentalment o bé han vegut transportades per ocells migratoris.

De totes maneres moltes d'aquestes espècies no tan sols no són comestibles perquè són massa petites o minúscules, sinó que algunes poden fins i tot transmetre malalties greus, sobretot alguns caragols d'aigua dolça tropicals recentment detectats a les Balears, on han estat introduïts per complementar jardins aquàtics, estanys ornamentals o aquaris.