Revelen que fa quatre milions d'anys Mart tenia el magnetisme que té la Terra

Així ho assegura el nou estudi d'un grup d'investigadors

TW
0

La freda i estèril escorça de Mart amaga remots vestigis de la seva poderosa joventut, fa quatre milions d'anys, quan una activa dinamo en l'interior del planeta vermell emetia magnetisme, igual que la Terra, segons informa un grup d'investigadors en la darrera edició de la revista Science.

Com si es tractàs de tatuatges destenyits d'un ancià mariner de l'espai, les bandes magnètiques que ara ornen l'escorça de Mart, d'est a oest, tal volta varen ser segments de fons de mar que se separaren, segons explica l'investigador Norman F. Ness, president de l'Institut d'Investigació Bartol de la Universitat de Delaware i coautor de dos articles científics basats en les darreres troballes de la nau Mars Global Surveyor.

En la primera època Naokiana, Mart era magnètic i aquestes noves dades indiquen que era molt més semblant a la Terra del que fins ara es creia. Els vestigis magnètics donen suport a la idea d'una espècie d'exhuberant paradís marcià remot, on els volcans eruptaven gas calent i els rius tallaven valls en les planures vermelloses del planeta, diu Ness.

Amb científics del Centre de Vols Espacials de Goddard de l'Administració Nacional d'Aeronàtica i Espai dels Estats Units, Ness i els seus col·laboradors varen analitzar dades d'un instrument que porta la nau espacial Mars Global Surveyor. La nau va completar 916 òrbites, i així va captar dades claus des de devers cent cinquanta quilòmetres de distància sobre el planeta.

Les regions magnetitzades de l'escorça es varen trobar principalment dins del terreny irregular format per impactes de cràters, abans del començament del període Naokià, la qual cosa indica que la dinamo marciana s'ha silenciat des d'aleshores.