Breus

TW
0

• ART

Ceràmiques a Sa Quartera d'Inca El Centre d'Art Sa Quartera d'Inca inaugura avui per primer cop una mostra de ceràmiques. Es tracta d'una exposició de peces realitzades per la santanyinera Margalida Escales, i que ha estat comissariada per Magdalena Aguiló. Les ceràmiques, fetes amb terra refractària, duen el distintiu d'«àmfores» o «torres» segons la seva forma, i presenten incrustracions de jeroglífics i signes geomètrics amb ressons marins i ancestrals. Col·locades sobre una base de marès, recordant el material bàsic a les construccions mallorquines, les ceràmiques estan recobertes amb esmalts. El catàleg de la mostra, iniciativa organitzada per l'Ajuntament d'Inca amb la col·laboració de «Sa Nostra», s'integra de les fotografies realitzades per Joan Torres, fotògraf del Grup Serra. L'exposició es podrà visitar fins el 30 de maig. DdB.

«Els Nenúfars» de Monet El quadre de Claude Monet conegut amb el títol d'Els Nenúfars, robat pels nazis al marxant d'art jueu Paul Rosenberg el 1940 i confiada a la custòdia dels museus francesos, va ser ahir retornada a les mans dels seus hereus. L'acte de retorn, que tingué lloc a la Galeria Nacional del «Joc de la Pilota», va ser presidit per la ministra francesa de Cultura, Catherine Trautmann. Els Nenúfars és un llenç de 90 per 92 centrímetres, que va ser pintat per Monet el 1904. DdB.

• PUBLICACIONS

500 anys de l'Abadia de Montserrat El president de la Generalitat, Jordi Pujol, inaugurà ahir una exposició sobre els 500 anys de publicacions de l'Abadia de Montserrat en el Museu d'Història de Catalunya. Fins el 12 de setembre, es podrà observar una selecció de títols de la impremta més antiga del món encara en funcionament, com ha recordat Pujol en elogiar l'esperit de modernitat que va demostrar ja llavors l'Abadia. Cal destacar l'exposició d'articles originals d'intel·lectuals censurats, com Joan Oliver per a la revista Serra d'Or, que compleix aquest any quatre decennis. EPR.

Anècdotes biogràfiques de Gaudí El caràcter tímid i circunspecte de l'arquitecte català Antoni Gaudí es posa en evidència a la biografia Gaudí, la vida d'un visionari, del periodista igualadí Joan Castellar-Gassol, que farceix l'obra d'anècdotes que il·lustren un amor frustrat i el catalanisme convençut del constructor de la Sagrada Família. Publicada en català i anglès en edició de butxaca, i pròxima aparició en castellà, francès i alemany, la biografia de Gaudí traça un perfil humà d'aquest arquitecte. Tots els testimonis que Castellar-Gassol esmenta al seu llibre assenyalen que Gaudí era una persona introvertida i malalta d'artritis des d'infant i fins la seva mort, el juny de 1926, pocs dies després d'haver estat envestit per un tramvia a la Gran Via de Barcelona. EFE.