Un llibre reobre la polèmica sobre els orígens del cinema espanyol

Atribueix la primera pel·lícula a Fructuós Gelabert, fill d'un fuster mallorquí

TW
0

L'edició del libre La cuna fantasma del cine español, de Jon Letamendi, ha reobert la polèmica sobre l'origen de la cinematografia en aquest país i sobre la data de la primera pel·lícula rodada per un espanyol. Segons l'estudi, no va ser Salida de Misa, d'Eduardo Jimeno, sinó Riña en un café, de Fructuós Gelabert.

Letamendi, autor del llibre juntament amb Jean Claude Seguin, explica que Salida de misa, que pren imatges de la sortida de dotze de la Basílica del Pilar de Saragossa, no va ser rodada l'11 d'octubre del 1896, como han afirmat els historiadors durant les darreres dècades, sinó que posteriorment, el 1899.

Per això afirma que la historiografia «heretada» sobre els orígens del cinema espanyol entorn a la figura d'Eduardo Jimeno «és un cúmul de legendes, manipulacions i dades errònies».

Letamendi assegura que «tot va ser un muntatge», relacionat amb el franquisme, ja que fins aquell moment el títol de primera cinta corresponia a Riña en un café, de Fructuós Gelabert, datada l'agost del 1897.

Fructuós Gelabert Badiella era fill d'un fuster mallorquí, que seguí l'ofici del seu pare i s'interessà des de molt jove per la mecànica de precisió. Per aquest motiu, se li encarregaren feines relacionades amb aparells cinematogràfics i fotogràfics. El 1899 filmà l'arribada del vapor Bellver a Palma, considerada la primera pel·lícula rodada a Mallorca.

Letamendi aprofundeix en la seva teoria sobre Salida de misa afirmant que «va ser una manipulació dels historiadors franquistes, perquè hi havia interessos polítics i religiosos, ja que la Mare de Déu del Pilar era la capitana de l'exèrcit de Franco i la sortida de missa era un tema més en sintonia amb les seves idees i amb la simbologia de l'època».