Des de Cuba arriba una innovadora «Casa de Bernarda Alba»

L'única funció serà avui vespre a les 22 hores a l'Auditòrium

TW
0

És una gran obra clàssica posada a escena des d'un punt de vista innovador, des de la mirada d'una gran estudiadora de Lorca. De fet, és ja la quarta versió que dirigeix i malgrat el caràcter innovador sempre es manté fidel al text original. La Casa de Bernarda Alba es representa avui a les 22 hores a l'Auditòrium. Una única possibilitat de veure el Teatre Nacional de Cuba, la companyia Hubert de Blank, sota la direcció artística de Berta Martínez. La direcció general recau sobre Orieta Medina.

«He treballat durant molts d'anys l'obra de Lorca, i sempre emfasitz elements de la tragèdia partint de la tragèdia grega. El text està íntegrament respectat, però té un caire innovador, el llenguatge és molt a l'ús, particular i té elements de Bertold Brecht. Hi ha més de 30 actors a escena». Així parlà Berta Martínez.

La companyia teatral Hubert de Blank és un dels col·lectius més antics i prestigiosos de Cuba. Des del seu naixement, a l'any 1958, el seu repertori està conformat per destacades obres de la dramatúrgia universal i clàssica.

L'espai està gairebé despullat, al fons un ciclorama negre il·luminat, amb franges imprevistes de llum que creuen l'escenari. Ni un moble, ni un objecte. «Els elements utilitzats són mínims, una escenografia minimalista. No solc emprar elements corporis, sinó que utilitzam la llum, aquesta té molta importància, és un disseny bastant complex, i sempre depèn de l'escenari en què actuam», manifestà Berta Martínez.

El vestuari va en el mateix sentit, «s'atèn a l'època, però alhora es tracta de distanciar-se'n, hi ha una projecció més llunyana, recorre una època més àmplia, s'analitzen circumstàncies històriques més universals. Certes essències i facetes del mon lorquià no foren expressades en antigues representacions del nostre teatre que, no s'ha d'oblidar, pertanyien a un altre moment històric», explicà la directora artística.