Els Blavets duen «El Nadal a Lluc» a Castelló

L'escolania ha estat convidada al 75è aniversari de la coronació de la Mare de Déu del Lledó

El director del Teatre Principal dirigí la representació que es féu a Elx el 1992.

TW
0

Sis anys després de representar-la per darrera vegada a la Seu, els Blavets de Lluc tornaran a interpretar El Nadal a Lluc. Serà el dia 28 d'abril, dimecres que ve, a les deu del vespre a la catedral de Castelló. Segons informà el prior de Lluc, Gaspar Alemany, els Blavets han estat convidats per la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló per formar part dels actes de celebració del 75è aniversari de la coronació de la Mare de Déu del Lledó, patrona de Castelló de la Plana. «L'acte en si és aquest, però també s'aprofita per a la inauguració de les obres de restauració de la catedral», explicà Alemany.

El Nadal a Lluc és un muntatge religiós, amb certa aparença teatral i de representació. Aquest aspecte (escenografia, il·luminació) ha anat sempre a càrrec del director del Teatre Principal, Pere Noguera, que també se'n farà càrrec en aquesta ocasió.

Les Matines de Lluc el dissabte de Nadal, que això és el muntatge, es divideix en quatre parts. «La lliçó d'Isaïes» (forma part de l'Acte de Nadal on abans de la Sibil·la es recitaven o cantaven 9 salms i 9 lliçons). «El cant de la Sibil·la» (excel·lent peça teatral que pertany al teatre gòtic religiós del cicle de Nadal. Ha perdurat a les Illes i a Sardenya malgrat la prohibició del Concili de Trento). «L'anunci de l'Àngel» (breu cant ple d'estels i lluna plena. Una representació teatral curta de temps i llarga en el missatge on l'àngel, un blavet, anuncia als pastors de la contrada i als homes de bona voluntat de Mallorca el Naixement de Jesús). «La Calenda» (El sermò de la Calenda, tal volta simultani del de la Sibil·la i amb el seu ascendent més remot en el sermó apòcrif de Sant Agustí que es representava, tal nit com la de Nadal, en les esglésies medievals on tingué origen el teatre).