Les olors tenen mecanismes cerebrals similars en humans i en insectes

Les molècules activen neurones olfactives connectades al cervell

TW
0

Els humans, com molts altres animals, podem detectar i distingir un ampli nombre d'olors. Aquesta setmana, un article publicat a la darrera edició de la revista Nature Neuroscience explica el procediment que el cervell desenvolupa per posar en marxa aquesta tasca encara que no molt ben entesa en mitjans científics.

L'article explica que, tant en els mamífers com en els insectes, les molècules d'olor de l'aire activen neurones olfactives (en el nas o les antenes) que tal vegada es troben connectades a un conjunt d'estructures en el cervell, conegudes com glomèruls. Típicament els mamífers tenen diversos milers de glomèruls, però les abelles només en tenen 160, per la qual cosa en ser tan pocs i tan estereotípics, els glomèruls poden identificar-se fàcilment.

L'investigador Giovanni Galizuia, de l'Institut de Neurobiologia de la Universitat lliure de Berlín, i els seus col·laboradors han aprofitat aquesta característica de les abelles per examinar com el cervell d'una abella distingeix distintes olors.

Entre els experiments es va incloure apropar olors a les antenes de les abelles (que són com l'equivalent al seu nas) per veure la resposta cerebral d'aquests insectes, emprant una tintura que es tornava lluminosa cada cop que s'activaven les neurones.

Així, diferents grups de glomèruls, que és el que se suposa que fa a les abelles distingir una olor d'una altra olor, més que activar un sol glomèrul per cada olor (que limitaria el nombre d'olors distingibles a nombre de glomèruls) el repertori de les abelles s'expandeix emprant un codi combinatori en el qual cada olor està representada per una combinació diferent de glomèruls actius.