La família Viñas dóna al CIM una col·lecció de 3.000 programes de cinema

Encarna Viñas va lliurar aquests tresors cinematogràfics. | J.Morey.

TW
0

Records de cinema. Han passat molts d'anys però la funció continua. Són molt més que papers perquè al darrere s'amaga un bocí de la història d'una família que ha estimat i viscut amb autèntica devoció el setè art, que assistia a totes les estrenes i que ha conservat els programes de mà d'aquelles pel·lícules que visitaren els nostres cinemes. Hi havia moltes sales, moltes d'aquestes només sobreviuen en el pensament d'alguns. Papers que parlen per si mateixos i que són el testimoni d'uns anys de cinema. Tot canvia, ara es va a veure una pel·lícula i ja no s'hi pot trobar el porter que a la sortida repartia aquells programets que anunciaven quina seria la propera estrena que solia ser els dimecres. Ara, gràcies a la familia Viñas es podrà conèixer i gaudir d'una col·lecció de 3.000 programes guardats des dels anys 20 als 60. Una col·lecció que s'ha donat al Consell i que serà inclosa a l'Arxiu del so i la imatge que s'inaugura a final de més.

Era l'any 1953 quan arribava Lo que el viento se llevó i el preu "que per la seva època no era gens barat" era de 15 pessetes. Un de curiós és un programa que és com un llibret de Tarzán de los monos que es va girant aviat per anar fent el moviment, o un King kong. Programes que conserven l'encant de l'antic.

«És una part de la nostra memòria, de la meva infantesa, joventut i de l'entusiasme de la meva mare que li encantava el cinema, va ser ella qui va començar a recollir els programes. Era una devoradora de pel·lícules, era molt fantasiosa i novel·lista i tot això ens ho va transmetre». Així ho explicava una de les propietàries de la col·lecció, Encarna Viñas, viuda del poeta Josep Maria Llompart.