La regió on neixen els estels

Els astrònoms queden astorats per l'immens llampec «en viu» de raigs gamma

TW
0

L'explosió d'energia, captat amb l'existència d'una complexa xarxa de satèl·lits, telescopis i correu electrònic, va arribar des dels més llunyans confins de l'Univers («allà on neixen els estels», com ha dit algú), enviant llum, raigs X i ones de ràdio a dos terços de distància a través de l'Univers.

Malgrat tot, l'explosió, causada probablement pel naixement d'un forat negre o per la col·lisió de dues estrelles massives, conegudes com estrelles neutró, va ser tan poderosa que va projectar la seva energia a través d'un total de 10.000 milions d'anys de temps i espai.

Els llampecs de raigs gamma han intrigat des de fa molt els astrònoms. La primera vegada que se'ls va observar va ser per accident, a finals de la dècada de 1960, però el problema és que les espurnes es produeixen sense donar avís.

Però gràcies a un sistema muntat per la NASA i científics espanyols treballant en conjunt amb equips d'algunes universitats, el matí del 23 de gener, detectors en òrbita captaren el llampec i, en qüestió de segons, enviaren senyals a una computadora que, a la seva vegada, va alertar un observatori a Nou Mèxic i va captar l'explosió en un film. «És com la diferència entre observar la col·lisió entre dos cotxes i arribar a l'escena d'un accident algunes hores després», va dir el físic Carl Akerlof, de la Universitat de Michigan.