Buthan: la tradició s'obre a Occident

La Fundació la Caixa inaugurà ahir una exposició dedicada a aquest país de l'Himàlaia

Els comissaris (als extrems) i els representants de la Caixa. | J. R.

TW
0

Mostrar la vida del Buthan en totes les seves dimensions és l'objectiu de l'exposició que s'inaugurà ahir a la Fundació la Caixa. Amb el subtítol de Trobada amb els déus a l'Himàlaia, la mostra pretén acostar el públic mallorquí a l'estructura social, la religió, l'economia i en general tots els aspectes d'un país que ens queda molt llunyà. L'exposició compta amb 470 objectes entre pintures, escultures, ceràmiques, teixits, obres realitzades amb cuir o paper i una selecció d'orfebreria, que provenen de diversos museus europeus i de col·leccions privades com ara la del mateix monarca actual del Buthan, Jigme Singye Wangchuck, i de monestirs del país.

Una reproducció d'un temple budista, la religió oficial del Buthan, dóna la benvinguda a la mostra que han comissariat l'antropòleg i conservador del museu Für Völkerkunde de Viena, Christian Schicklgruber, i la tibetòloga Françoise Pommaret. «La religió al Buthan, al contrari que a Europa, forma part de la vida quotidiana. Està present a tot arreu», afirmà Pommaret. Un recull d'objectes cerimonials i la reproducció d'un altar «que es podria utilitzar ara mateix per als ritus», segons afegí la tibetòloga, presideixen aquesta part de l'exposició destinada a «La doctrina de Buda».

Els dos comissaris de la mostra afirmaren ahir a la presentació que «la filosofia que ha impregnat l'organització de les peces ha estat la d'agrupar els objectes tal com es trobarien ara mateix al Buthan. No hem fet reconstruccions, sinó que amb objectes autèntics hem reviscut els ambients». Així ho vol demostrar la zona destinada a l'interior d'una llar típica del país. Una cuina, reconstruïda peça a peça i impregnada d'olor de fumat, i la sala destinada a l'oració, amb un altar privat, atorguen una idea de com és la vida quotidiana al Buthan.