Mor Jaume IV a Sòria (1375)

TW
0

La reina Joana I de Nàpols decideix casar-se amb Carles, el fill major de santa Brígida. Encara que Carles era casat i la reina no estava segura d'esser vídua, ja que si bé ella donava per mort Jaume IV de Mallorca, el seu marit, era opinió general que aquest, cansat de la conducta de la seva bella i corrupta esposa, havia aprofitat per fer-se el desaparegut després d'una batalla. Santa Brígida va córrer a dir a la reina que el seu fill no era fadrí i Joana de Nàpols, tot fent servir el seu cinisme habitual, va respondre: «Jo ja ho sé això, però a Nàpols no hi ha cap sacerdot que ho sàpiga i un cop celebrat el matrimoni, ja miraré com el papa ho dóna per vàlid...».

No va tenir sort Joana de Nàpols. Quan Carles es posava el vestit per al casament, es va sentir sobtadament malalt i morí pocs dies després. Quan el seguici fúnebre anà camí del convent de Santa Creu, on el promès de la reina seria soterrat, algú vigilava des de les ombres. Llavors feren les exèquies solemnes al difunt oficiades a la catedral per l'arquebisbe Bernat de Montaure, en presència de tota la cort i la noblesa. Després, la sobirana es va fer donar el condol per tots els seus súbdits presents. I qui fou vist aleshores entre el públic? Doncs diuen que Jaume de Mallorca vestit de frare, mig amagat el rostre sota la caputxa. No mancarà qui ho negui i qui digui que es tracta d'una llegenda. De fet, segons els cronistes, amb aquell mateix vestit de frare s'havia deixat veure, també a Mallorca, en un raval d'Artà i a casa de la Coloma, un conegut hostal de Sóller. El cas és que Alfons de Valterra, bisbe de Jaén, que fou el darrer director espiritual de santa Brígida i que acompanyava els pelegrins suecs a Terra Santa, havia assistit als esmentats funerals. I així ho afirmà i declarà oficialment. Però per una altra banda, els cronistes asseguraven que Jaume IV havia mort sense successió aquell any, als trenta-vuit anys d'edat (altres diuen que en tenia quaranta-cinc) i alguns historiadors pretenen que morí a causa d'una «herbada», un fort verí, preparat per Pere el Cerimoniós. Uns altres diuen que deixà el príncep aquest món per motiu de greu malaltia contreta en les campanyes. Finalment, uns altres reafirmen que fou ferida de guerra que en un principi no es considerà perillosa i que després va prendre molt malament. I si aquell cadàver, sepultat a l'església dels franciscans de Sòria no era el de Jaume IV... De qui era?

Difícil seria avui en dia esbrinar-ho ja que aquell temple fou totalment destruït per un incendi a començament del segle XVII i d'aquella tomba reial no en restà un sol vestigi.

Havia mort en aquella ocasió Jaume IV o visqué amagat la resta de la seva vida? Bon argument per a una novel·la històrica. O no ?