Classes didàctiques a la Fira del Fang

Els organitzadors esperen que amb una setmana 5.000 al·lots participin en el taller-demostració

TW
0

Andreu Isern és mestre d'escola, de fet fa classes en el col·legi de s'Aranjassa, però també és artesà. «La meva padrina feia siurells, el meu padrí gerres i la meva dona i jo feim pastorets», especificà. Tal volta per això, l'Ajuntament de Marratxí quan va decidir incloure dins el programa d'activitats de la Fira del Fang un taller-demostració per a escolars va pensar amb Andreu Isern.

«Ara repartirem unes etiquetes on hi ha escrit el nom dels objectes que hi ha aquí d'alt, després pujareu fins a l'escenari i col·locareu les etiquetes i els que ho encertin faran d'oller». Amb aquestes paraules, Andreu convidava els al·lots, en aquest cas els escolars de primària del col·legi públic Costa i Llobera de Pòrtol, a participar d'un breu taller-demostració.

Primer cal conèixer els noms del objectes. Els escolars més grans ja d'entrada no volen etiqueta, refusen la convidada; tal volta per la vergonya que els suposa pujar fins a dalt de l'improvisat escenari. Però, els més petits, alcen la mà per poder rebre la papereta, fins i tot s'aixequen drets perquè els vegin millor. «No importa que alceu la mà, perquè els que ho facin no en tindran d'etiqueta», diu rient Andreu. I tots els grans alcen el braç i els petits l'amaguen entre les cames i es miren uns als altres i fan una mitja rialla.

Després arriba quan surten a escena els escolars i a una gerra qualsevol, pel fet d'estar penjada a la cadena d'una també improvisada cisterna, li col·loquen l'etiqueta que diu cossiol de penjar. I Andreu se'n du les mans al cap quan s'adona de les errades. I els nins i nines somriuen, d'altres alcen els braços victoriosos perquè ho han encertat.

L'actuació que ningú no es vol perdre ve després, quan els que han encertat el nom dels objectes pugen a d'alt i preparen el fang, fan el coladís i després pasten amb els peus, per acabar passen a practicar amb la roda i, en darrer terme, fan servir una baldufa per fer forats i poder col·locar gafes a una peça que s'ha espanyada. La resta de nins, que són molts, miren bocabadats l'espectacle.

Repetirien, però, n'hi ha molts que fan cua, són escolars d'altres col·legis de l'Illa. De fet, l'organització espera que hi passin uns 5.000 escolars aquesta setmana.