Els egipcis empraven la química sintètica per als cosmètics

TW
0

Les troballes i els estudis relatius a les civilitzacions antigues no deixen de provocar sorpreses en desvetllar un nivell de coneixements molt superior al que es pensava en un principi.

Sense anar més lluy, un estudi de cosmètics de fa entre 1.000 i 2.000 anys ha desvetllat que els antics egipcis practicaven química sintètica molt abans que ningú s'ho imaginàs. Com explica el professor P.Walter i els seus col·legues aquesta setmana a la secció de correspondència científica de la revista Nature, alguns dels composats trobats en cosmètics a base de plom que es troben al Museu del Louvre de París no poden provenir de fonts naturals.

Aquests composts són la laurionita i la fosgenita, dos composats de plom oxidat que contenen clorina i que es troben només en quantitats ínfimes en la naturalesa. No són suficientment abundants en la naturalesa com perquè puguin servir per al seu ús en cosmètica durant un període de 800 anys.

L'única explicació possible, segons l'equip d'investigadors francesos responsables de l'estudi aparegut a Nature, és que fossin sintetitzades artificialment per a la seva utilització en cosmètica, i s'afegissin a altres minerals naturals com ara la galena (sulfito de plom) i la cerrussita (carbonat de plom), probablement per fabricar un pigment negre que els egipcis utilitzaven per pintar-se els ulls.