Cecil d'Alexandria

L'hotel Cecil, el més ben situat per conèixer la ciutat.

TW
0

Alexandria, la gran ciutat mediterrània, brillava amb el far, la biblioteca, tota la seva història començada a escriure gràcies a Alexandre el Gran. Vingueren altres temps i altres cultures, però sempre el seu nom encenia curiositats o desitjos. A cavall dels dos últims segles hi coincidiren persones de lletres i passions que, al final s'ha comprovat, han popularitzat encara més el nom de la gran urbs que, a les acaballes del segle vintè, és un cúmul de focs i cendres.

C. Cavafis, E. Forster i L. Durrell, li han donat el cartell literari. Amb El quartet d'Alexandria, Durrell també popularitzà l'hotel Cecil que, resistent a tots els embats, llueix al punt millor del vell port. Des de les seves cambres que miren a la mar "quan fa vent l'aire es fica a través del doble joc de vidrieres" es dominen les blaves aigües del port amb el punt allà on hi havia el far i l'embarcació fondejada des d'on es continua la recerca de les restes del palau de Cleopatra i tots els altres possibles trossos de la seva història. Els pescadors comencen a calar la xarxa amb una embarcació que surt del passeig mateix: fan un cercle dins l'aigua i tornen al punt de la partida. Llavors es sabrà si la pescada ha valgut la pena.

Per dins les grans cambres de l'hotel Cecil potser es passegen fantasmes literaris que hi pugen amb l'antic ascensor penjat al buit de l'escala. Potser. També és possible que els llits amaguin cruixits de carícies molt ardents, o que al bar del primer pis, amb la música de piano que, somorta, s'escampa com el fum, hi prenguin copes visitants que ja no hi són. Ara, els dies com d'estiu d'un octubre encara molt present, tota la claror mediterrània omple la ciutat estones decrèpita, vella i cansada; llavors jovenívola, vibrant i carnalment apassionada. Sayed Nasr mima aquest refugi de parets altes, cambres amb balcons sobre la Mediterrània, mobles i llums que són d'abans. Nathalie de Saint Phalle en parla al seu llibre Hotels literaris, però hi ha literatures que no volen més literatura. A l'hotel Cecil d'Alexandria tota la força de la ciutat entra per portals, finestres i balcons.