Alejandro Filio, «un secret a veus» per dignificar la música contemporània mexicana

TW
0

L'intent de dignificar la cançó contemporània mexicana, de retornar als orígens del cantautor. Contribuir amb el cant a la recuperació de la consciència sensible del món i recuperar els valors que s'han perdut. Un cant personal que projecta una millor imatge de la música mexicana al món. Tot això és Un secreto a voces, el darrer treball del compositor mexicà Alejandro Filio, que es troba aquests dies a Palma convidat per l'ONG Solidaris pel desenvolupament de la UIB per oferir avui un concert a les 20.30 al campus universitari.

Alejandro Filio va començar la seva carrera de cantautor als 16 anys. El principal objectiu de la seva música des del primer moment ha estat la recuperació de temàtiques originals. Ha enregistrat set discs compactes i a Un secreto a voces ha estat acompanyat de les més prestigioses veus de la cançó llatinoamericana entre les quals es troben: Silvio Rodríguez, Víctor Manuel, Pedro Guerra, Luis Eduardo Aute, Alberto Cortez, Amaury Pérez, Carlos Varela, Vicente Feliu, Raúl Torres, León Gieco, Alejandro Lerner, Tania Libertad, Gerardo Alfonso i Juan Carlos Baglietto, tots ells interpretant cançons d'Alejandro Filio. «Entre tots aquests cantautors hi ha una familiaritat que és la insistència que hi hagi una congruència entre el que es canta i el que es viu, entre el que cantam i el que som. Això és el que tenim en comú. Quan fa tres anys i mig varen engegar aquesta idea semblava una cosa molt difícil, però ara ja és aquí. S'ha fet un estudi del material que tenia gravat i s'ha escollit la cançó que millor reflecteix el caràcter de cada un dels intèrprets, tenint en compte que han influït en les meves composicions», va manifestar Alejandro Filio.

El títol Un secreto a voces, segons Filio, és per la manera en què s'ha fet aquest cant: «es fa de boca a boca, de veu a veu. Els booms publicitaris no tenen res a veure amb aquesta cançó, és un cant que en els seus orígens continua sent un secret a veus».

«Amb aquestes cançons es pretén mostrar que la cançó mexicana no només és la cançó vernàcula o les ranxeres de Jorge Negrete, s'han travessat conquestes, invasions que l'han despersonificada, per això és el moment de donar personalitat a la cançó», va afirmar Alejandro Filio, que també actuarà en el cafè Al Vent avui a partir de les 22.30 i demà a Aquelarre de Ciutat Jardí, a les 22.30 hores. Aquestes actuacions, va manifestar Filio, són un avançament per començar a conèixer la gent i ja devers el mes de desembre té previst realitzar una gira per Espanya.

El compositor mexicà també va acceptar participar i ser entrevistat per interns en el programa radiòfonic de circuit intern del centre penitenciari de Palma que du a terme l'ONG Solidaris pel desenvolupament.

Llibre solidari

L'ONG Solidaris pel desenvolupament de la UIB, va engegar, a final del curs passat, la campanya del llibre solidari amb l'objectiu de fundar una biblioteca per enviar a Llatinoamèrica i formar professionals, oferir la cultura que no tenen per manca de mitjans. Aquesta campanya és un èxit, segons va explicar el delegat de l'ONG, Miquel Àngel Payeras, a la presentació del compositor Alejandro Filio. Ja s'han aconseguit uns 2.000 llibres que seran enviats o centres escolars o biblioteques de barri, alhora que va agrair la col·laboració de Filio.