Els experts afirmen que el càncer serà «conquerit», però «hi ha molt de camí per fer»

En biologia i farmacologia els fruits de les investigacions es torben anys a ser recollits

TW
0

«Estam convençuts que el càncer serà conquerit d'una manera global, de la mateixa manera que les infeccions». Així de segur es va mostrar ahir a Madrid Joan Massagué, del Centre memorial Sloan Kettering de càncer de Nova York (Estats Units) "un dels centres més prestigiosos en matèria d'investigació oncològica", del fet que la victòria contra el càncer serà una realitat en el futur. No obstant això, l'investigador català es va mostrar caut quant a terminis, ja que es tracta d'un procés «extremadament difícil» en el qual encara «hi ha molt de camí per recórrer».

Massagué, que participa juntament amb els principals experts espanyols sobre el càncer en el VI Simposi sobre oncogens organitzat per la Fundació Ramón Areces, es va mostrar confiat que els tipus de càncer que seran finalment «resistents a qualsevol intervenció» seran «molt pocs» o «tal vegada cap», d'aquí 20 o 30 anys.

En aquest sentit, posà de manifest, en relació amb els perllongats terminis que es manegen, que en contrast amb camps com l'electrònica, on els descobriments es tradueixen en nous productes que són a les botigues en pocs mesos, en matèria de biologia i farmacologia es tarden anys a recollir el fruit dels guanys de les investigacions.

«Quan es parla d'un avanç en tecnologia del tipus que sigui, estam acostumats a esperar l'avanç a la tenda en qüestió de dies o mesos. La biologia no és com l'electrònica. La farmacologia, tampoc. Cal molt de temps, el procés és molt difícil», va advertir.

Segons el seu parer, és «molt important» que el públic conegui aquesta realitat, ja que la gent està acostumada «a esperar de la biologia i farmacologia el que espera de l'electrònica, i són sistemes totalment diferents».

Així, Massagué, un dels líders de la investigació oncològica en matèria de regulació negativa del cicle cel·lular juntament amb Mariano Barbacid, assenyalà que actualment es recullen els fruits de les investigacions que fa 10 o 15 anys sortien en els periòdics com a nous avanços. «Hi ha una distància d'uns 15 anys de mitjana perquè la indústria farmacèutica desenvolupi un producte final a partir d'una idea inicial», va dir.

Per al coordinador del simposi, Juan Carlos Lacal, «no es pot tractar un ésser humà com un compost, per molt meravellós que pensi l'investigador que és, si no ha passat tos els controls, i això demora aquest procés d'uns 15 a 20 anys». Assenyalà que els primers productes que es treuen per investigació en humans «són el resultat dels descobriments de fa 20 anys».