El delta del Meandre vist des de les runes de Priene (Turquia).

TW
0

Quan els temples antics s'ensorren perquè els homes i els déus se n'han anat a viure a altres indrets, les pedres esculpides que formaven el seu territori es reconverteixen. Lluny de la seva missió sagrada, es fan terrenals. Potser no és exactament així. Potser. Perduts entre la vegetació, trossos d'estàtues, capitells o peces del fust d'una columna demanen una mirada nova.

Situem-nos. A la vora d'un riu hi havia una ciutat pròspera que, gràcies al port, contínuament hi arribaven mercaders, poetes i altres artistes que omplien els carrers i les places de vida comercial i artística. Amb els anys, els meandres cansats del riu deixaren que rodolés massa lentament la terra i les pedres que les aigües, en principi impetuoses, havien desprès de la muntanya. Quan arribaven al delta quasi ja no tenien esma per abocar-se a la mar, que fa forat i tapa. Tot això durant molts d'anys. Massa, perquè de cada vegada més per entrar al port els vaixells havien de calar menys. I si no hi havia vaixells, no hi havia comerç ni art. Aviat ni déus: se n'anaren tots. Primer s'esbucaren les cases senzilles dels vilatans més pobres, llavors els palaus, les termes, els teatres i els temples. Els pins, les mates llentiscleres, les estepes, el càrritx i el fenàs recuperaren el seu territori. Les arrels d'un pi penetraven per sota dels mosaics, una figuera arrelava a redós d'un capitell. El vent massa fort, o el tremolar de la terra, hi donaven el toc final.

Una peça de columna estriada, per exemple, rodolava fins a la vora del precipici. Des d'allà tenia tot el panorama de l'extensió que, temps enrera, era el lloc on es dibuixaven les veles dels vaixells que anaven a atracar als molls del port ara inexistent. L'aigua d'abans ha donat pas a un paratge quadriculat de verds, amb camperols que cultiven la terra i, a vegades, encara poden pescar dins els estrets canals per on passa l'aigua del riu. Un riu que es diu Meandre i que va a desembocar vora les runes de la ciutat de Priene.