TW
0

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha visitat, aquest dimarts, la finca pública de Gabellí Petit, a Campanet, on es registra el fenomen hidrogeològic conegut com les Fonts Ufanes, amb motiu del vintè aniversari de la declaració d’espai natural protegit amb la categoria de Monument natural.

Mir ha destacat que les Fonts Ufanes són «un dels fenòmens més singulars del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana». El seu origen és la pluja que cau en el massís del puig Tomir i els voltants que s’infiltra al subsòl i s’acumula en un aqüífer per sota del qual hi ha materials poc permeables. Quan les pluges són intenses i contínues la capacitat de l’aqüífer es veu sobrepassada, i l’aigua s’obre camí cap a la superfície, brollant a través de les surgències que hi ha a la part baixa de la finca de Gabellí Petit. Segons les dades de la Direcció General de Recursos Hídrics, l’aigua ha brollat en 76 ocasions aquests 20 anys i durant un total de 649 dies.

El conseller ha destacat que els valors ambientals de la finca pública de Gabellí Petit van més enllà del fenomen puntual de les Fonts Ufanes i ha convidat la ciutadania a gaudir-ne tot l’any. Posteriorment, Mir ha visitat la finca acompanyat pel director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas; el gerent de l’IBANAT, Joan Ramon; el gerent de l’Agència Balear de l’Aigua, Guillem Rosselló, i la batlessa de Campanet, Rosa Bestard.

El conseller ha visitat el Centre d’interpretació de les Fonts Ufanes que, des d’enguany, és sostenible energèticament una vegada l’IBANAT hi ha instal·lat plaques fotovoltaiques. Posteriorment, la visita s’ha desplaçat a la barraca de carboner situada prop del Centre d’interpretació i que ha estat reconstruïda recentment gràcies a la col·laboració entre el paratge natural de la Serra de Tramuntana, l’Agència Balear de l’Aigua, el departament de Gestió Forestal de l’IBANAT i el Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca.

Mir ha destacat aquestes dues millores com «un exemple de com les finques públiques s’adapten als nous temps a la vegada que són un escenari incomparable per a ressaltar el patrimoni cultural i etnològic d’aquesta terra».