Asaja i Unió de Pagesos de Mallorca han exigit «solucions immediates» davant la manca d'aigua per al reg en el Pla de Sant Jordi i han demanat la canalització de s'Hort de s'Ullall per a ús agrícola. Segons han explicat totes dues associacions aquest dijous, l'àrea agrícola de la ciutat de Palma, on es conreen 1.800 hectàrees de cereals, alfals i blat de moro, té unes necessitats hídriques «elevades», que es reguin des de la bassa de reg de Can Guidet.
Amb la planta hotelera tancada a causa de la pandèmia del coronavirus, han afegit, es generen poques aigües residuals per a poder tractar i finalment enviar en la xarxa de reg i proveir d'aigua per a poder regar, la qual cosa «en la pràctica suposa posar en perill la collita actual». Asaja i Unió de Pagesos de Mallorca han recordat que fa anys es va demanar als agricultors de la zona que deixessin d'utilitzar l'aigua dels pous per a així salvar l'aqüífer i que s'utilitzés aigua depurada per la seva activitat agrícola.
Davant els escenaris de consum d'aigua d'uns 100.000 metres cúbics en una sola nit i amb l'entrada d'aigua de 60.000 metres cúbics a la bassa de la depuradora, porta a la conseqüent paralització de l'ús de la xarxa de reg durant tres dies setmanals durant el mes de maig. En aquest sentit, han proposat a les administracions competents com una «solució d'emergència» la canalització de la boca de s'Hort de S'Ullall, cap a aquesta xarxa per ús agrícola.
S'Ullall està proveït de dues bombes amb una potència de 343 metres cúbics/hora cadascuna, aconseguint així poder extreure del Pla de Sant Jordi prop de 20.000 metres cúbics/dia. Aquestes bombes empenyen l'aigua al torrent i, per tant, cap a la mar, per a evacuar aquesta aigua. Es tracta d'una pràctica habitual quan el torrent es troba en bones condicions i net però ara no és possible perquè provocaria «un tap» i un negat encara més greu.
Així, si aquestes dues bombes es posessin en funcionament juntament amb una canalització de 70 metres lineals a dos metre de profunditat, ajudaria a baixar el nivell freàtic del Pla, aconseguint ajudar a la plantació de cultius les arrels dels quals moren per asfíxia. Així s'aconseguiria una substancial rebaixa amb els dies de paralització del reg als pagesos, han explicat.
Els pagesos demanen «solucions immediates» davant la manca d'aigua al Pla de Sant Jordi
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I EMAYA, no els poi donar aigua neta per regar? És el mode de viure dels pagesos i la nostra alimentació.
I els que mai no n´han tengut? No els toca?
Feim una rogativa?