El col·lectiu 'Vianants en lluita' ha demanat aquest dilluns que Palma sigui declarada 'ciutat 30', la qual cosa implica que s'estableixi un màxim de 30 quilòmetres per hora (km/h) a la ciutat, i, així mateix, també han reclamat que s'intensifiquin els controls i es modifiqui el disseny d'alguns carrers per a garantir els desplaçaments per als vianants assegurances.
Així ho han informat després que aquest divendres i dissabte hagi mort una dona i hi hagi altres dos ferits per dos accidents de trànsit, la qual cosa, al seu judici, posa de manifest que la ciutat «encara no ha fet els deures en el que a polítiques de mobilitat i seguretat ciutadana es refereix». Segons han explicat des del col·lectiu, tots dos atropellaments tenen un denominador comú, la velocitat. «Això ens tempta a descarregar
la ira sobre els conductors, que també tenen la responsabilitat, però compartida amb els polítics», han considerat.
«La inacció política i la falta de mesures preventives deixen completament la seguretat dels quals caminen o pretenen gaudir del carrer, en mans d'incívics i infractors als quals se'ls està permès circular a velocitats letals», han criticat. És per això que han demanat que es declari 'ciutat 30', ja que una via amb velocitat màxima no superior als 30 km/h «a penes produeix atropellaments mortals» i, així mateix, el disseny del carrer «pot ser decisiu a l'hora d'aconseguir velocitats homicides».
És a dir, com han explicat, per un tram de carrer ample, recta d'un solo sentit o per una via de dues o més carrils, es convida a córrer, fins i tot a superar el límit de velocitat imposat. «Reclamem actuacions d'urgència sobre tots els escenaris
que avui dia podrien ser-ho d'atropellaments mortals o molt greus», han conclòs.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I aquesta mesura, també afecta als autobusos i als taxis que circulen a tota llet i es passen els semàfors en vermell constantment i impunement?
La velocitat de 30 km/hora ès massa. ha de esser la de 20 km/hora. La de 30 ès excessiva per ciclistas, ès excessiva per patinets electrics, etc. També se ha demanar la supressió dels aparcaments a la via pública. Que se obligui a tenir aparcament o cotxera, custòdia per bicicletas, patinets, etc. Cap vehicle privat ha de poder aparcar a la via pública, ja que ès patrimoni de tots els ciutadans i no dels que tenen vehicle. Tampoc el batle i regidors tenen soberania de decidir sobre la imposició de tarifas de aparcaments, utilització de terrassas sobre la via pública, no són de la seva propietat. Las vias són per circular. Las voreras i plaças no són per utilitzar els bars i restaurants.
Una excelent i necessaria proposta, però abans cal disposar de transport públic suficienti eficient per anar a tots els destins rellevants de Palma.