Aquest passat divendres vespre es va fer la conferència de cloenda del primer fòrum 'Mallorca i els seus suds' a Ca n'Oleo de Palma. La conferència final va ser a càrrec de Ramón Grosfoguel, professor del departament d’estudis ètnics de la Universitat de Califòrnia Berkeley.
Grosfoguel va pronunciar una conferència titulada '¿Qué significa descolonizar el Estado español?'
Ramón Grosfoguel (Puerto Rico, 1956) és un sociòleg que pertany al Grup modernitat/colonialitat. Aquest grup treballa en la Universitat de Califòrnia a Berkeley. Defineix el seu pensament com adscrit al corrent decolonial, superador de l’escola post-colonial amb la que es considera emparentat.
Aquest grup de pensament sosté que existeix un vincle estructural entre modernitat i colonialisme, que els efectes del colonialisme europeu no acabaren amb els processos de descolonització i independència nacional dels segles XIX i XX, persistint en la cultura i les formes de pensar. Proposa un 'gir decolonial' per a realitzar una descolonització epistemològica que corregeixi les deformacions universalistes i ahistòriques de l'eurocentrisme i la modernitat, a la que considera en situació de 'crisi terminal'.
Aquesta línia de pensament posa l'accent en la crítica del racisme i la línia divisòria que el pensament colonial fa entre allò que és humà i allò que no ho és. Defineix la idea de interseccionalitat de categories com ara classe i gènere, a partir d’aquesta esmentada línia de distinció del pensament colonial.
En aquesta conferència el professor Grosfoguel ha alertat que «no s'ha de caure en el parany del debat semàntic, això és, a partir del fet colonial de l’imperi castellà en terres dels imperis inca o azteca es produeix un relat i un discurs colonial eurocèntric i que posteriorment ha esdevingut i s’ha esbrancat en multitud de variants i discursos del colonialisme».
És justament per això que la narrativa posterior eurocèntrica del colonialisme ha intentat, i ho ha aconseguit, intoxicar les veus i els documents que relaten el fet colonial menystenint l’opinió dels historiadors i investigadors que han divulgat un relat diferent a l’oficial.
El problema fonamental del fet colonial castellà en terres americanes, africanes i asiàtiques és «la destrucció i aniquilació de tot allò que es descobria i es conqueria imposant en conseqüència la seva lògica civilitzadora, tot justificat per la fe religiosa cristiana de l’època i el seu desmesurat anhel de cristianitzar tota terra salvatge».
«Quan Castella arribà a terres americanes ja existia un cert comerç i unes relacions interculturals entre pobles i grups humans diversos: els vikings, els xinesos, els africans, d’una manera o altra coneixien aquestes terres, mai no es plantejaren però invadir cap territori aliè i manco destruir-lo», explica Grosfoguel.
El colonialisme que es produeix a partir del 1492 adoptà «unes formes concretes d’explotació humana i territorial».
Segons Gosfoguel: «De llavors ençà i a través de les etapes històriques ha anat conformant figures diverses (capitalisme, invasions, guerres) però en el fons contenen els mateixos ingredients d’opressió, sotmetiment, injustícies socials, i destrucció que abans».
Segons el professor Grosfoguel l'Estat espanyol té un conflicte d’identitat, és a dir, «un problema territorial (Euskadi, Catalunya, Galícia, Navarra), que projecta de forma artificial una imatge cap a l’exteriorinserida dins el relat oficial».
12 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El que realment fa que ES:ÑÑA sigui única, és veure la gent amb carreres universitaries, fent de camarers servint cerveces i a gent sense el graduat, dirigint el pais.
A un documental de TVE. emés a la 2ª mostraren més de 4.000 presoners a la guerra civil,(Extremadura) i per no haver-los de cuidar, i perque havian de seguir cap a Salamanca amb un parell de dias als afusellaren a tots.
Si l'autor del Kitah Ta'rij Mayurqa va fugir al Nord d'Àfrica, com podia saber que feien els cristians amb els àrabs que se quedaren a la nostra terra? En canvi, podem contar sense equivocar nos, el que feren els espanyols amb els francesos que feren presoners a la batalla de Bailén. I mirau que és mala sort, que ells que mai pensaven en les nostres illes, hi van haver de pensar per cometre aquell genocidi envisnt los a Cabrera..
@ Idò. M'has deixat de pedra, noi. Estàs sobreposant subrepticiament, unes idees de la teva pròpia collita sense cap fonament ni raó històrica, per la qual cosa aprofito per dir-te, que no es pot quedar més ridiculament amb el cul enlaire, que de la manera que ho has fet tú. Sense cap estil ni referències històriques, només per el teu encaparrament i tossuderia pròpies del qui embesteix els molins de vent, que penso que en Cervantes sense arribar a conèixer-te, ja endevinava que hi hauria gent així, però mancat de lluïment. O és que potser també els havia de patir a la seva època...
Perquè no parlau del que feren les tropes borbòniques junt amb les castellanes a les Illes Balears, València i Catalunya, que és més recent i ben segur que ès veritat? La història de la Conquesta segons els vençuts podria dir mentides, per demonitzar als que els van véncer. I encara més: si se va conquerir Mallorca, va ser perque els moros de Mallorca atacaven contintinuament les poblacions de les costes catalanes i les massacres i els sequestrs de gent jova i infants era continus. I és que hi ha massa "historiadors i filòlegs" gonelles, que com que s'han donat eñ títols a ells mateixos, no han estudiat ni han anat a classe, i escriuen el que els hi dona la gana.
Estic farta, va ser va ser, sí, va ser un genocidi, però sabeu què va ser un genocidi també? La conquesta dels Regnes de Mallorques i de València, el fet important és.... que es pot fer ara per reparar-ho? En el cas de les Illes Balears i València (país Valencià o comunitat valenciana, com li vulguis dir) ja no és pot fer res ja que no queden rastres, els països d' Amèrica poden reparar el mal fet per la conquesta castellana encara poden, perquè encara queden natius americans. Però és feina dels governs en qüestió, ARA JA NO ÉS RESPONSABILITAT DE CASTELLA ni d' ESPANYA(em fa mal fer aquesta afirmació, però és la veritat)
Encara ara van de conquistadors i desructors... veg. sinó el procés!
És s´adn lupus esteparius rapiÑus ibericus .
@ Idó Des de la òptica actual, no fa més que confirmar els fets de que a les Balears som "vasallos de Castilla" i ells imposan i administran la nostra economía, la nostra manera de parlar i la nostra manera de viure per la DOMINACIÓ de las nostras terras. Argumentas sobre el comunisme d'un parell d'anys, i passas de llarc sobre el nazisme i el franquisme, que encara avui está enquistat en el poder d'Espanya. Sé que els que estimen Mallorca, el seu somni és no haver de donar contes a Espanya, és clar que per tú no és un bon sentiment.¡Visca les Balears lliures !
M'ha sorprés llegir que, abans dels espanyols, els vikings, els xinesos i els africans coneixien les terres americanes. Duim tan aferrada la cultura hispànica que aquestes troballes historiogràfiques ens descomponen la imatge que teníem. El 'descobriment' d'Amèrica fou una altra cosa. I als qui no se'ls ponia el sol aviat no sabran on pondre.