El batle de Palma, Antoni Noguera, ha assegurat que «som una ciutat d’èxit que no ha de morir d’èxit». «Hem de planificar i regular de forma sostenible i des de la coresponsabilitat per preservar la nostra ciutat, volem un model turístic sostenible que ens duri», ha dit el batle. «El creixement d’establiments turístics ha estat molt ràpid, això és un argument de pes per aprovar aquesta mesura», ha explicat el regidor de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Jose Hila. Hila ha assegurat que «hem de repensar el model turístic perquè sigui sostenible». El regidor ha recordat que la mesura es fa de forma paral·lela a la tramitació de la Llei de Turisme del Govern, a la vegada que ha destacat que afecta també als hotels de turisme interior, «que es dediquen a lloguer vacacional».
La portaveu del grup municipal Podem Palma, Antònia Martín, ha volgut remarcar que la iniciativa s’emmarca «dins del dret a l’habitatge». «Apostam per les persones, és el model de ciutat que volem».
Quatre àmbits
La suspensió entra en vigor a quatre àmbits de Palma: Centre Històric (des d’Avingudes cap a dintre), Santa Catalina, Nou Llevant i primera corona de l’Eixample (afecta als barris de Foners, Pere Garau, Marqués de la Fontsanta, Arxiduc, Bons Aires, es Fortí i Camp d’en Serralta). Segons han destacat des de Cort, l’objectiu és alleugerir la pressió turística per cercar l‘equilibri urbà i la diversificació, garantir l’accés a l’habitatge, l’equilibri entre el benestar dels veïnats i veïnades de Palma i l’activitat econòmica que generi riquesa i ocupació.
La suspensió de llicències també afecta als albergs juvenils. Queden exonerats d’aquesta mesura els hotels boutique que es en edificis catalogats del centre històric sempre i quan compleixin tres requisits: que no substitueixi més de 3 habitatges, que tengui un màxim de 20 habitacions i que l’establiment resultant tingui una categoria de 5 estrelles.
Evolució oferta turística
La mesura ve motivada per l’evolució de l’oferta turística dels darrers anys, que s’ha incrementat de forma considerable. Així, al Centre Històric s’ha passat dels 15 establiments d’allotjament turístic i 1.230 places de l’any 2000 als 38 establiments i 2.149 places autoritzades el 2016. Actualment hi ha en tramitació entre la Conselleria de Turisme i l’Ajuntament de Palma 63 peticions d’establiments turístics per a les que es preveu un total de 2.100 noves places d’allotjament turístic. Aquesta xifra suposa duplicar l’oferta existent actualment en el centre històric. És a dir, es passarà de 38 a 101 establiments i de 2.149 places a 4.249 places. Un 165 per cent d’increment d’establiments i un 102 per cent d’augment de les places ofertades. La suspensió no afecta en aquestes sol·licituds perquè ja s’estan tramitant, sempre i quan s’ajustin a la normativa vigent.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Al barri de Sa Llotja també..., o com sempre? Perquè l'ajuntament de Palma ens té totalment oblidats, castigats i ningunejats als quatre gats que quedem vivint.