TW
0

El Govern ha presentat al Consell Assessor de l'Energia el Pla de transició energètica en què es preveu el tancament de dues línies de la central tèrmica d'Es Murterar, el 50 per cent del total, i el canvi de fuel per gas natural a la central del port de Maó abans de 2020, dos objectius que han de ser aprovats per l'Estat.

Així ho ha indicat aquest dimarts la presidenta del Govern, Francina Armengol, qui ha explicat que una altra de les metes establertes per aquest període és arribar al 10 per cent de la producció amb energies renovables, basat principalment en la utilització de parcs fotovoltaics. «Són plans que poden ser reals i possibles si totes les administracions i la societat treballa en el mateix sentit», ha dit.

Per fer-ho, Armengol ha insistit en la necessitat de fer un «plantejament valent» que permeti assumir els acords assolits a París sobre el canvi climàtic. «El Govern vol ser conseqüent amb el que s'ha compromès», ha afegit.

El punt de partida no és el més favorable

Tot i això, la presidenta ha reconegut que el punt de partida no és el més favorable. Les Balears es troben a la cua en producció d'energia renovable amb un 2 per cent del total, sent «la comunitat autònoma menys complidora", i amb l'objectiu d'arribar al 100 per cent en l'any 2050.

Davant d'aquesta situació «complexa», la màxima representant de l'Executiu ha exposat que s'ha d'actuar en «els dos focus més contaminants», les centrals d'Es Murterar, a Alcúdia, i la de Maó. En el cas de la de Mallorca, Armengol ha concretat que el pla és que abans de 2020 es tanquin els dos grups que compten amb més de 30 anys i que progressivament s'acabi tancant la resta. «És complex i valent però també realista», ha sentenciat.

Reducció del CO2

Per la seva banda, el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha reiterat la necessitat d'«actuar» sense deixar passar més temps i ha assegurat que des del Govern tenen el dibuix clar del que hauria de ser la transició energètica a les Balears.

Amb el tancament de la meitat d'Es Murterar, ha dit, es reduiria més del 20 per cent de les emissions de CO2 a Mallorca, la supressió de les emissions de sofre, de partícules contaminants i d'«una bona part» d'òxid de nitrat.

En el cas de Menorca, canviar el fuel per gas representa reduir en un 33 per cent les emissions del CO2, l'eliminació d'emissions de sofre i de més d'un 50 per cent de l'òxid de nitrat.

Pons ha manifestat que econòmicament «empataria amb els recursos públics i no costaria res a la comunitat autònoma». Igualment, ha explicat que perquè sigui així cal fomentar al mateix temps l'ús d'energies renovables.