Des del 1995, l'Ajuntament i l'associació de veïnats col·laboren en la celebració de les festes que a dia d'avui es consideren la Festa Gran del municipi de Calvià.
En l'actualitat, les Festes del Rei En Jaume combinen el coneixement històric (activitats tradicionals i de commemoració històrica), la cultura popular, l'art i les activitats d'oci i música més actuals i atractives.
Enguany, les festes se celebren de dia 1 a dia 11 de setembre. Una de les novetats d’aquesta edició serà la Crazy Run (2 de setembre), que s’ha presentat com a «molt més que una cursa» i on trobareu esport, música i diversió. Les inscripcions es poden fer a www.entradium.com
El plat fort, en l’àmbit musical, serà l’actuació que oferirà Antonio Orozco (3 de setembre).
Entre les moltes activitats, també cal destacar la cada vegada més multitudinària batalla entre moros i cristians (10 de setembre) precedida del Ball dels Escamots, a la platja de Santa Ponça, a la qual seguirà el concert de Los 40 Principales.
Història
Tot començà amb un sopar, com tantes altres coses importants. El mercader català Pere Martell, aprofitant que el rei En Jaume era a Tarragona, el va convidar a sopar juntament amb els seus principals consellers. Durant el sopar li parlà de les illes de llevant, de la seva situació estratègica i comercial, dels seus ports i dels seus castells, però el que més va interessar al rei va ser una observació que el mercader li va fer: que cap altre rei cristià tenia un regne enmig de la mar.
A l’ambiciós i jove rei la proposta de conquerir Mallorca li va parèixer interessant, sobretot perquè el fet unia una sèrie de factors molt importants, tant socials com polítics, estratègics, religiosos, econòmics o comercials que s’anaven perfilant des de feia temps.
A la idea de la conquesta s’hi apuntaren molts de nobles, religiosos i soldats de tota la confederació catalanoaragonesa, a més de provençals, genovesos i altres. Els preparatius de la campanya de Mallorca varen durar un any.
El 5 de setembre de l’any 1229, la flota sortia dels ports de Salou, Cambrils i Tarragona. El rei En Jaume embarcà a Salou. Tenia 21 anys i començava la conquesta de Mallorca.
El 8 de setembre de 1229 va arribar l’esquadra, però fins el dia 10 no es produí el desembarcament general. El dia 11 es produeix un combat a Santa Ponça i el dia 12 l’exèrcit avançà cap a Portopí, on venç els moros. El 31 de desembre es conquereix Madina Mayurqa (Palma) a Abū al-`lā Idrīs al-Mā'mūn ben al-Manṣūr, que mor en la batalla.
50 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
00h 43', 3-9-2016: IB3 emet, per desgràcia, una altra pel·lícula en foraster.
Vos recorda que, un parell de correus meus enrere, deia que només havia trobat un diari espanyol on sortís una menció de la victòria dels Alevins del Barça sobre els Omiya Ardija Junior, del Japó? Doncs fins i tot d'aqueix diari la notícia n'ha desaparegut. Per a Espanya, no ha existit, mentre que la premsa mundial en va plena. Fets com aquests fan que, per a l'opinió i el sentiment mundials, uns països siguin atractius i prestigiosos mentre que una altres es facen antipàtics i repulsius. I no n'hi ha més de fetes.
A Llum i claredat: "perdeguent", perdent "grasis", gràcias, pertocaria escriure "grassis", això vol dir que "sessejas" i no saps "zezejar" "normalisar", normalitzar (tzetzejar), "treinta", trenta.
Tot quant sap fer aquesta purrialla és esborrar els punts verds dels meus correus. Heu vist demostració d'impotència? Heu vist el joc brut d'aquesta gent, mancada absolutament d'arguments? Heu vist que són d'espanyols? Això és Espanya, un país d'ineptes paràsits envejosos que es dedica a falsejar documents per a afonar els contraris. Miserables. Com en sortireu, d'aquesta? Estau ben empantanegats. Sou la rialla del món. Ni tan sols un govern no sabeu tenir. I la cara no vos cau de vergonya?
Per si a qualcú li resulta massa feixuc d'anar a cercar una notícia que, prou que ho sap, li remourà la freixura, la vos resumesc aquí: Els alevins del Barça van guanyar el cap de setmana passat la final del World Challenge Cup disputat a Tòquio. Els blaugranes es van imposar per un a zero a l’equip japonès de l’Omya. Quan l’àrbitre va xiular el final del partit, els jugadors asiàtics no van poder suportar la decepció de la derrota (eren els amfitrions del torneig) i es van desfer en un mar de llàgrimes. Els jugadors de Sergi Milá, en una mostra de valors i humilitat, van consolar els seus rivals amb abraçades i ànims.
Em deman l'escòria espanyolista que pul·lula per aquí què en dirà, d'aquesta notícia. Amb quines baixeses hi contestarà? I tots aquests mallorquins fanàtics del Madrid (Eh, Rafa Nadal?), què en deuen pensar?
Ui, que en vol dir, això, de coses: civisme, solidaritat, educació, moralitat... A propòsit, no heu vist mai madridistes, en partits de futbol, llançant bananes als jugadors negres? Idò això. M'ho deixava: només un diari espanyol de gran tiratge, amb seu a Madrid, s'ha fet ressò d'una notícia viral, que fa la volta al món, i ho ha fet amb una nota curteta, mig amagada... http://www.vilaweb.cat/noticies/video-la-llico-desportivitat-de-lequip-infantil-del-barca/
Toniet: A l´Aragó no se´ls te de tornar cap arxiu.Ja que el Rei el va fundar a barcelona per tan si el rei el volia allí,doncs que es quedi.Tu ets descendent de la peninsula o dels moros?potser dels moros,per això tens tanta fòbia a lo català.
@Llum.i claretat : A això se li diu projectar els propis defectes damunt els altres. No hi ha res més mentider que un gonella. Bé, dos gonelles. I noltros sense poder fer el mateix als seus diaris, perquè no ens hi deixen entrar.
Mentrestant (15h 45', 31-8-2016), IB3 emet, per desgràcia, una altra pel·lícula en foraster.