El Banc de Cultures proposa una sessió de cinefòrum on es visionarà el documental El tren de la memoria, dirigit per Marta Arribas i Ana Pérez, per al dijous 18 d'agost a les 18:30 h.
La història
Aquesta és la història «del tren que varen haver d'agafar dos milions de persones als anys 60 i 70 amb direcció a Europa, amb l'objectiu de millorar la situació econòmica per tirar endavant, sense conèixer l'idioma del lloc de destí, amb la dificultat afegida que un 80% d'aquestes persones eren analfabetes, sense conèixer a ningú, sense saber què els esperava». El documental podrà ser visionat amb l'autorització de RTVE.
Vigència actual
El Banc de Cultures considera que si bé aquesta història pertany al passat, «podem entendre'n la vigència a través de les dificultats que avui han d'afrontar les persones nouvingudes, tal com ho va haver de fer la gent que viatjava en el "tren de la memoria"». En el mateix sentit, cada cop més la població més jove decideix emigrar (generalment a altres països de la Unió Europea: França i Anglaterra) com a forma de fer front a la manca d'oportunitats laborals.
El barri de Son Gotleu
D'altra banda, Son Gotleu precisament és un barri «que té el seu origen en la necessitat emergent de residència, durant el boom de la construcció dels anys 60. És un barri obrer destinat a la reubicació de població que va arribar durant aquella dècada a Palma, procedent sobretot de la península». Segons les dades, actualment «un 28'5% de la població que hi resideix és d'origen extracomunitari».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.