TW
5

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts, amb 35 vots a favor i els 21 vots en contra de PP i Ciutadans, una proposició de llei del PI per modificar la Llei de normalització lingüística i recuperar el consens perdut durant la legislatura passada al voltant de la llengua.

Josep Melià, diputat del PI, ha assenyalat que a les Illes no hi ha «un equilibri clar entre les dues llengües oficials». «La proposició de llei retorna al mandat legal que les institucions tinguin una política proactiva en relació amb la nostra llengua i cultura», ha afegit.

Oposició de PP i Ciutadans

El partit liderat per Jaume Font afirmava dilluns que esperava comptar amb el suport del PP per tal d’aprovar aquesta moció. Però avui els conservadors i Ciutadans s'han mostrat en contra de la presa en consideració. A més, el popular Juan Manuel Lafuente ha explicat que la intenció de la modificació duta a terme pel PP durant la legislatura passada «era positiva" perquè no suposava «cap vulneració dels drets lingüístics dels ciutadans».

Retorn del català com a requisit

En sentit contrari s'ha manifestat la portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, que ha defensat que el poder ha de «compensar» la situació de «desigualtat» que hi ha entre les dues llengües de la comunitat. «Cal reforçar actuacions dels poders públics, en l'àmbit educatiu, en l'administració pública i en els mitjans de comunicació», ha dit. Camargo ha agraït al PI, grup que no forma part del Govern ni dóna suport a l'Executiu, que presenti aquesta proposta que representa una «aposta clara pel consens lingüístic».

El PSIB ha explicat que el Govern ja redacta el text per a la modificació de la Llei de funció pública, perquè el català torni a ser un requisit en l'accés a l'Administració i ha titllat d '«error majúscul» que el PP trenqués el consens existent sobre la llengua.

Mentrestant, MÉS per Mallorca ha donat suport a la proposta però ha instat el Govern a presentar, com més aviat millor, la modificació perquè el català torni a ser un requisit en l'accés a l'administració pública i no un mèrit.