Les petites empreses de Balears són les terceres de l'Estat espanyol en disponibilitat d'ordinador i connexió a internet. | Arxiu
Les petites empreses de Balears, aquelles amb menys de 10 treballadors, són les terceres de l'Estat espanyol en disponibilitat d'ordinador, amb el 76,5%, i connexió a internet, amb el 71,9% del total, i se situen per sobre de la mitjana estatal que és del 72,3% i 67,7%, respectivament.
Aquestes són algunes de les principals conclusions de l'últim informe de l'Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI), pertanyent a la Fundació Bit, sobre l'ús de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) en les empreses, segons ha informat la Conselleria de Economia i Competitivitat.
Les empreses illenques se situen per sobre de la mitjana en disposició d'ordinadors, accés a internet i banda ampla fixa (23,8%) i per sota en telefonia mòbil d'ús empresarial (70,3%), banda ampla mòbil, interacció amb les administracions públiques a través d'internet, empreses amb pàgina web i amb solucions de “cloud computing”.
Segons l'informe de l'OBSI, la connexió a internet arriba al 99,4% de les empreses de les Balears. El sector serveis i la construcció assoleixen el 100%, mentre la indústria se situa en el 96,3%. Disposen de pàgina web el 74,2% de les empreses del sector serveis, el 67,1% en la indústria i el 63,1% en construcció.
Només el 85,3% de les pàgines disposen d'una presentació de l'empresa i només la meitat el catàleg de productes i serveis. El 28,2% permet fer comandes o reserves en línia, xifra significativament superior a la mitjana nacional del 16,9%.
El percentatge d'empreses amb pàgina web (73,1%), va començar a disminuir el 2013, rere el bec màxim del 74,2% de 2012, perquè s'està reemplaçant en alguns casos per perfils en xarxes socials.
La recerca d'informació és l'activitat més realitzada a la xarxa amb un 97,1%, seguida de l'obtenció de serveis bancaris i financers en segon lloc i com a plataforma de comunicació, amb un 90,7%.
El 89,1% de les empreses més grans van interactuar amb l'Administració pública a través de la xarxa el 2013, xifra que suposa un increment de 4 punts respecto el període anterior (2012-2013).
La majoria ho ha fet per obtenir informació i aconseguir impresos o formularis. En ús de la firma digital, les empreses balears es troben 7 punts per sota de la mitjana nacional amb un 63,9% i en la tramesa de factures electròniques tretze per sobre amb un 32,2%.
Antoni Mateos, director general d'Innovació i Desenvolupament Tecnològic, ha destaca que el Govern treballa per millorar aquestes dades amb projectes com “la Factoria de la Innovació per impulsar la innovació a les pimes, els xecs TIC i bons tecnològics per subvencionar la implantació d'eines com ERP i CRM, i el comerç electrònic”.
Altres iniciatives són “el projecte en Administració Electrònica per fer que cada vegada els tràmits siguin més telematizables, el Dr.TIC i el projecte d'arxiu electrònic per custodiar les factures electròniques”.
El pròxim dijous, dia 15, entrarà en vigor l'obligatorietat de la factura electrònica per a qualsevol relació amb l'Administració, que ja està augmentant. Mateos ha destacat que la diferència més significativa entre les Balears i la resta d'autonomies en les TIC està en l'ús d'internet per a la tramesa de factures electròniques, amb aquest 32,2% davant el 18,9% nacional.
En l'ús de l'administració electrònica per part de les empreses de l'OBSI detecta així mateix una major interacció el 2014, incrementant-se 4 punts respecte a l'any anterior (89,1%) en empreses de més de 10 treballadors, i fins i tot el 62,2% en les de menys de 10.
Xarxes socials
A les Balears també hi ha un major percentatge d'empreses (més de 10 treballadors) que van pagar per anunciar-se en Internet, 36,5% davant el 30% nacional. Del 35,5% que va utilitzar mitjans socials durant el 2013, el 96,8% van fer ús de xarxes (Facebook, LinkedIn o Google+). Un 35,2% va compartir multimèdia contingut. Les usen sobretot per desenvolupar una imatge d'empresa o d'un producte o servei i en segon lloc per comunicar-se amb el client.
Respecte a la utilització de programari de codi obert, que durant el 2013 a les Balears era del 80,5%, el més utilitzat van ser els navegadors (75,7%), les aplicacions ofimàtiques (63,5%) i els sistemes operatius (36,9%). Balears es troba 5 punts per sota de la mitjana nacional en l'ús de programari de codi obert, malgrat un augment de 25 punts.
Connexió continua
Respecte a la forma de connexió continua predominant la DSL, amb un 94,4%, 2,5 punts per sota del període anterior, seguida de la telefonia mòbil. Totes les empreses grans disposen de connexió de banda ampla. La fibra òptica creix a les Balears en 2 punts.
Només el 0,5% té una velocitat màxima contractada inferior a 2 Mb/segon, mentre un 7% a les Balears i un 10,2% per al total nacional tenen contractada una velocitat de 100 Mb/segon o superior, el triple respecto el període anterior. La velocitat màxima de baixada contractada per les empreses illenques se situa entre els 2 i els 10 Mb/segon.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.