Biblioteca al barri palmesà de Son Gotleu.

TW
7

Els bibliotecaris de l'Ajuntament de Palma mostren neguit per la voluntat de l'equip de govern de Cort de privatitzar les dues biblioteques de la xarxa més noves, en les quals s’ha invertit una quantitat important de recursos públics, com és el cas de la de Son Cànaves i la de Son Gotleu.

Els funcionaris afirmen que aquests equipaments encara es troben en “procés de creixement”, tant en nombre de préstecs com de visitants. Expliquen que el 2013 la biblioteca de Son Gotleu va més que doblar el nombre de préstecs del 2012. La de Son Cànaves va ser inaugurada el 2011 i un any després va ser la que va tenir més préstecs de totes les biblioteques de barriada, un fet que atribueixen a la modernitat de les instal·lacions i la professionalitat dels bibliotecaris que hi serveixen.

“Però ara, amb aquestes privatitzacions en marxa, als bibliotecaris ens vénen a dir que la feina ben feta no basta ni compta. Que facem el que facem, qualsevol dia ens poden treure del nostre lloc de feina sense ni tan sols haver d’empescar-se una excusa plausible. Quina confiança podem tenir en uns responsables del servei que menystenen la nostra tasca i ens consideren material fungible? Quin incentiu tindrem a partir d’ara els bibliotecaris per donar el millor de nosaltres mateixos si la biblioteca de barriada que realitzava més préstecs i la que els ha doblat en un any les privatitzen?”, es pregunten.

Penalitzar la tasca ben feta
Aquests treballadors lamenten que una institució pública com l'ajuntament palmesà “penalitzi” la feina ben feta en comptes de premiar-la. Consideren que aquest és un fet trist, però sobretot molt greu i una “irresponsabilitat”, perquè “cap servei pot funcionar bé quan els treballadors perden la confiança de l’equip directiu”.

Així, el sector afectat creu que qui té la potestat de decidir sobre les biblioteques de Palma “fa i desfà a l’ombra, de manera opaca, sense demanar l’opinió ni donar explicacions als professionals ni als ciutadans”, alhora que defensen que surt més barat gestionar una biblioteca amb personal funcionari que no amb privat, encara que els assalariats “fan més hores de feina per un sou molt inferior” al de les de gestió directa.

"Misèria mental"
A més, creuen que el regidor de Cultura, Fernando Gilet comet un greuge comparatiu, en reconèixer que Cort aporta doblers per dinamitzar les biblioteques privatitzades i en canvi els nega pel mateix concepte a les biblioteques de barriada amb gestió pública.

“Com a bibliotecaris professionals, som conscients que només tenen futur les societats que inverteixen en cultura. Els dirigents polítics que menyspreen l’educació i la cultura estan condemnant a la misèria mental –i, per tant, econòmica i social- els membres de la comunitat que haurien de servir”, sentencien.