Imatge de la comitiva reivindicativa a la passada Rua. | Col·lectiu Es Tallant

TW
22

En els passats dies de celebració carnavalesca es presentà a l'Arenal -ni de Palma ni de Llucmajor- un nou col·lectiu ciutadà que té com a missió promoure certs valors que creuen que fins ara no eren del tot representats per les distintes associacions de la localitat.

Es tracta del col·lectiu Es Tallant, qui es presentà amb una comitiva reivindicativa, ajudats per la colla de Xeremiers de l'Arenal, amb fresses d'indígenes nord-americans i una pancarta amb la senyera de les quatre barres i amb el lema “mallorquins en perill d'extinció”.

Com aquells, hi ha pics que se senten presos a casa seva. Per combatre-ho, a Es Tallant tenen un compromís ferm amb la defensa de les arrels originals de l'indret, contingudes en la cultura, llengua i identitat nacionals dels Països Catalans, i concretades en el poble de l'Arenal -des de Can Pastilla fins a Son Verí, passant per les Cadenes-.

Arrels, memòria
El treball reclama un intens exercici de retorn a l'essència primigènia. "Lluitam per recuperar les nostres arrels com a poble que hem estat, i volem ésser, lluitant per la memòria històrica dels sarenalers morts a la Guerra Civil, com Ateu Martí, Onofre Arbona, Francesc Tomàs o Joan Roig, i fent conèixer l'ofici majoritari dels nostres padrins i fundadors del poble, els trencadors de marès, que amb molt d'esforç i pedra a pedra aixecaren un poble obrer i vital", asseguren els veïns i impulsors de la plataforma.

De fet, un 'tallant' era l'eina que antigament servia per a adobar els blocs de marès que es treien de les pedreres, molt comunes a aquest redol, i així mateix és el símbol històric de l'escut del Gremi de Picapedrers i Trencadors de marès.

En aquest sentit l'associació reivindica com a punt important la recuperació del nom històric i propi del nucli, rebutjant l'invent de 'Platja de Palma' per ser un terme postís, inventat segons diuen pels hotelers. Així mateix, esperen que la seva lluita prengui eminentment un caire veïnal, i en aquest sentit afirmen que seran els portaveus dels problemes del dia a dia del poble, partit entre els municipis de Palma i Llucmajor.

L'Estel
Per això, mantendran l'ideal d'emancipació municipal, malgrat que això de cada pic sembli més complicat, i també es comprometen a col·laborar amb iniciatives amb què tenguin en comú la tasca cultural. Destaquen com a precedent important, entre d'altres, la missió començada per Mateu Joan Florit amb la revista local L'estel, una de les publicacions de rodalia més famoses de l'Illa per, entre d'altres, demanar arreu durant anys si viuríem millor si fóssim independents. 

"Els Trencadors del segle XXI", com els agrada definir-se, volen ser extractors a l'Arenal de la memòria històrica, llengua, cultura i terra. "Estimam i volem un poble verd. No volem cap ampliació al Club Nàutic; les Fontanelles han de ser declarades Parc Natural, i reclamam a més la protecció i conservació del nostre patrimoni arquitectònic, com el Torrent dels Jueus, el conjunt de Can Bogueta, o els molins de les Meravelles i les Cadenes". "Som el tallant que construeix un poble amb arrels i futur, de Can pastilla fins a Son Verí; des de l'antic Pinar de Son Sunyer fins a Son Verí de Baix".