La moció aprovada per l''Ajuntament d'Esporles manifesta el repecte per “la llibertat dels centres educatius per fer servir els símbols que considerin adients". | Teresa Ayuga
Els ajuntaments continuen desafiant la llei de símbols del Govern Bauzá i defensant l'autonomia municipal. Esporles i Pollença són dos dels darrers municipis en els quals s'han aprovant mocions a favor de mantenir la quadribarrada com a símbol local.
El ple de l’Ajuntament d’Esporles aprovà dijous declarar la senyera, inclòs el llaç quadribarrat, símbol oficial d'interès local. Amb els vots a favor del PAS-PSM, el PSIB-PSOE i els vots en contra del PP, el plenari considerà que la senyera de les quatre barres “és un símbol tradicional de la identitat de Mallorca i les Illes Balears, i forma part del patrimoni simbòlic del poble d’Esporles, ja que en forma part del seu escut”.
A més, la moció aprovada, manifesta el respecte de l'Ajuntament per “la llibertat dels centres educatius per fer servir els símbols que considerin adients en la seva tasca cívica-educativa, oferint el seu suport davant qualsevol intromissió governamental contra la seva llibertat d'expressió”. Alhora, es demana al Govern que reconsideri l'exigència d'autorització prèvia prevista en l'article 4 de la llei de símbols.
En relació a aquest tema, Miquel Ensenyat, batle d’Esporles, ha adreçat una carta oberta a Joana Maria Camps, consellera d’Educació i Cultura, on exposa que els vertaders problemes dels centres educatius “res tenen a veure amb símbols, ni llengües, ni llaçades, ni banderes”.
Polèmica a Pollença
Per part seva, el ple municipal de l'Ajuntament de Pollença també aprovà dijous la moció que declara la senyera quadribarrada símbol oficials d'interès local. Els vots a favor del PSM, PSOE, Alternativa i els regidors d'El Pi (que formem govern amb el PP) i la del regidor d'Unió Mollera, van permetre tirar endavant la moció presentada de forma conjunta per tota l'oposició.
El batle Bartomeu Cifre i la resta de regidors del PP s'hi van abstenir. El batle justificà la seva decisió assegurant que no és un problema de competència municipal. També justificà la seva abstenció en la moció en contra de la Llei de símbols votada a l'Assemblea de Batles. Tant el PSOE com Alternativa criticaren durament la postura de la primera vara.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
"1923: La nostra parla La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà. Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares." (Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012) Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Jeroni Rosselló, Benvingut Oliver i Esteller, Joan Estelrich, Antoni Maria Alcover, Gabriel Alomar, Pere Oliver i Domenge, Miquel Ferrà, Joan Pons i Marquès, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Capellà, Joan Fuster, Blai Bonet, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", etc.
Molt bé per tots aquests municipis, que defensen el que sóm!. A Palma no passarà això, no... no la veurem aquesta els llonguets. I a mem quan veurem quina se n'inventarà en Baussà per aconseguir reprimir això. Trob que ja està tardant a inventar-se un decret, deu ser que no troba la manera, no deu ser que no hi pensi! Malauradament els problemes reals que li exposa per exemple el batle d'Esporles li importen ben poc a ell i al seu equip.
Molt bé per tots aquests municipis, que defensen el que sóm!. A Palma no passarà això, no... no la veurem aquesta els llonguets. I a mem quan veurem quina se n'inventarà en Baussà per aconseguir reprimir això. Trob que ja està tardant a inventar-se un decret, deu ser que no troba la manera, no deu ser que no hi pensi! Malauradament els problemes reals que li exposa per exemple el batle d'Esporles li importen ben poc a ell i al seu equip.
catalans arruix!!