Els principals inculpats, amb els pots incautats, a l'inici del judici. | P.Bota

TW
8

L'exdirector de Promoció Industrial del segon Govern de Jaume Matas (2003-2007), Kurt Viaene, admeté que en aquest període lliurà cinc sobres amb 20.000 euros cadascun a l'exconseller de Comerç, Josep Juan Cardona. Es tracta del primer exconseller de Matas que s'asseu a la banqueta dels acusats per un cas de corrupció. Viaene també reconegué haver cobrat comissions en la trama del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB) i assenyalà directament l'extitular de Comerç: "Exercia un fort control sobre les activitats de la Conselleria i en particular sobre el CDEIB".

Així figura en l'escrit presentat a l'Audiència per l'advocat de Viaene, Gaspar Oliver, poc abans de l'inici del judici pel cas Scala, que començà ahir i està previst que s'allargui fins al 21 de maig. La declaració de Viaene i la conformitat dels fets que se li imputen en la causa li permeten una rebaixa de la pena de presó i de multa sol·licitades per la Fiscalia Anticorrupció. Ha passat de 20 anys de presó i 7,5 milions de multa a 5 anys i 10 mesos i 703.600 euros.

El cas Scala se centra en el presumpte espoli de 8,27 milions d'euros entre els fons públics saquejats, els sobrecosts de contractes manipulats i les comissions cobrades entre 2003 i 2007. El principal acusat és l'exconseller Cardona, per a qui la Fiscalia manté la petició de 21 anys de presó i una multa de 7,5 milions d'euros per set delictes, entre els quals figuren associació il·lícita i malversació de cabals públics.

Tanmateix, Cardona, en ser preguntat per la presidenta del Tribunal, Francisca Ramis, se'n declarà "innocent". L'exconseller i un presumpte testaterro, Jaime Julio Fernández Abad, foren els únics que no acceptaren les acusacions del Ministeri Públic.

Rebaixes

Per contra, la resta dels 15 acusats en aquesta trama sí que admeteren la culpabilitat dels delictes que se'ls imputen. Això provocà una rebaixa considerable en les peticions de presó i les multes per part de Fiscalia, que passen de 114 anys i 6 mesos a 51 anys i 9 mesos. També les multes han passat de 19 milions a 9,38 milions.

Notícies relacionades

En canvi, la responsabilitat civil que sol·licita la Fiscalia ha pujat fins als 11 milions d'euros, que s'hauran de retornar als comptes públics.

La tercera principal acusada en aquesta causa és l'exgerent del CDEIB, Antònia Ordinas. És una de les protagonistes de la trama, ja que durant un escorcoll es trobà a casa seva la ja famosa llauna de Cola Cao amb 360.000 euros de doblers malversats soterrada en el jardí. De fet, les dues llaunes eren presents ahir a la Sala, amb la resta de documents de la instrucció.

Ordinas, que ahir admeté els fets que se li imputen, ha col·laborat en la investigació i la seva petició de pena ha passat de 7 anys de presó i una multa d'1,05 milions a 4 anys i 2 mesos i una sanció de 503.600 euros.
D'altra banda, a Antoni Vicens se li retirà l'acusació i compareixerà ara com a testimoni. A més, el fiscal Anticorrupció Juan Carrau renuncià a l'interrogatori de quatre dels acusats. Avui, la sessió es reprendrà amb l'interrogatori a Ordinas.

Antoni Pastor, testimoni

El batle de Manacor i diputat, Antoni Pastor, haurà de declarar com a testimoni en aquest judici a petició de la defensa de Cardona. Pastor, previsiblement, prestarà declaració en relació amb el contracte del CDEIB a una empresa per elaborar un estudi sobre la indústria perlera de Manacor.

El fiscal Anticorrupció advertí l'advocat de Cardona de les conseqüències processals que podria tenir per al primer edil de Manacor acudir a declarar i que se li pogués imputar la responsabilitat d'algun dels delictes. També Viaene intenta implicar Pastor en la trama.
LorenzoGarcía, que acudí a la sala com a gerent del PP, negà qualsevol responsabilitat civil del seu partit en el cas.