Diversos efectius terrestres de l'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat) s'han incorporat a primera hora d'aquest matí a les tasques d'extinció dels tres incendis forestals que romanen actius, concretament, el de Son Granada, a Llucmajor, i Son Caliu, a Calvià, que està en fase de control, i el de les Costes d'en Xorrigo, a Algaida, que es troba ja controlat des de l'horabaixa d'ahir dimecres.
En un comunicat, l'Ibanat ha informat que l'l'incendi declarat aquest dimecres al voltant de les 15.00 hores a la zona de Son Granada, a Llucmajor està ja en fase de control, amb un balanç provisional de 4,7 hectàrees de garriga i 1,5 de zona agrícola afectada. Així, ha anunciat que durant aquest dijous, treballaran a la zona dos 'pick-ups' de l'Ibanat i un Agent de Medi ambient, per remullar la zona cremada i poder donar-lo per controlat oficialment.
Intencionalitat
Els nous incendis declarats ahir, aquest cop en cinc punts de Llucmajor: Son Verí, Son Granada, dues zones de l'Aranjassa i una darrera just al costat del circuit, estan sota la sospita de ser intencionats. També ho està un foc ja controlat a la zona de l’Albufera coneguda com les Jonqueres Veres, a sa Pobla.
La Guàrdia Civil del Seprona va detenir a l’horabaixa dos individus, de 22 i 47 anys, per provocar un dels focs de l’Aranjassa al camí de Can Pelat. Fou, però, un incendi “accidental. Una imprudència”. Els dos detinguts eren en una finca de la zona fent feines amb ferro i les espires van perdre el foc. Van cremar quatre hectàrees d’àrea agrícola i quatre de forestals.
La resta de focs a Llucmajor s’iniciaren en un interval de temps molt curt, aproximadament cada quinze minuts i entre les dues i les tres del migdia. El Seprona revisa els focus per esbrinar-ne les causes, però cada pic és més evident l’existència d’un piròman. De fet, tot i que això no s’ha confirmat oficialment, sí que s’ha produït un reforç de vigilància a les zones per detectar vehicles a prop dels focus.
El mateix conseller de Medi Ambient, Biel Company, afirmà ahir que tenen “sospites que els incendis puguin ser provocats, perquè es repeteixen les mateixes seqüències sempre”. Afegí que divendres es reunirà amb responsables de Protecció Civil, ajuntaments, etc. “per posar fil i agulla i veure si trobam els responsables que fan malbé la natura”.
El primer dels incendis a Llucmajor es detectà en una urbanització de Son Verí i va obligar a tallar la circulació de la carretera de Cala Pi. Els agents forestals, però, aconseguiren extingir-lo cap a les 19.30 hores. Es cremaren 1,7 hectàrees de pinar i garriga.
El segon foc, també petit, es produí a la urbanització de Son Granada i encara continua actiu. El tercer, a una àrea pròxima al circuit, fou declarat en principi de nivell 1, ja que hi havia productes inflamables als voltants. Tot i això, a les quatre del capvespre passà a ser de nivell 0 i a les 20 hores fou controlat. Amb poca diferència de temps es detectà el de l’Aranjassa.
El foc a l’Albufera de sa Pobla es diferencià dels altres perquè el que es va cremar fou canyís. L’avís es va rebre també al migdia, cap a les dues, i el foc quedà extingit tocades les 20.30 hores. Aproximadament se’n van veure afectades 2,1 hectàrees.
Costes d’en Xorrigo i Son Caliu
D’altra banda, efectius aeris i terrestres també treballaren ahir per sufocar els dos incendis forestals que dimecres es mantenien actius. Un començà dilluns a la zona de Son Caliu, a Calvià, i l’altre s’inicià dimecres mateix a les Costes d’en Xorrigo i Son Gual, al terme municipal d’Algaida, però a la zona que limita amb Palma.
El foc a les Costes d’en Xorrigo, on s’han cremat 25,3 hectàrees de pinar, quedà controlat ahir a les 20.30 hores. De fet, la nit de dimarts una vintena d’efectius refrescaren la superfície cremada per por que revifàs. La tasca continuà ahir.
A Son Caliu, mitjans aeris i terrestres també remullaren el perímetre. El foc quedà controlat despús-ahir, però hi havia perill que revifàs. S’hi han cremat prop de 65 hectàrees de vegetació forestal.
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
"Costes d'en Xorrigo"??? Deu ser Costes de Xorrigo !!! A veure si no estau tan pendents de Vilaweb i més dels altes de per aquí
L´any passat també hi hagué una gran quantitat de focs intencionats de característiques semblants als d´enguany. El Conseller Company en unes declaracions digué llavors que les investigacions per esbrinar el o els responsables anaven per bon camí. D´aquest tema no se´n han sabut res pus. Enguany desgraciadament tenim el mateix problema dels focs intencionats i veig que tan la Conselleria, Seprona, Ibanat, Guardia Civil, etc. segueixen amb la mateixa inoperància que l´any passat. Acabarà la temporada i tendrem el territori mallorquí clapat de punts cremats i les autoritats seguiràn sense resoldre el problema, o sia DETENIR ELS AUTORS d´una vegada.
El que es crema a l'albufera es CANYET no canyís (un canyis és una diferent, fet de canyes o d'albons). De res
Estic totalment d'acord amb el comentari anterior però també consider que si els mitjans de comunicació no en fan referència, sobretot al mal natural, ambiental, cològic... que fan; d'altres piròmans seguiràn les passes del primer. Però si és cert, i ja ho havia llegit, que com més reflexats es veuen, més plaer senten.
La culpa és dels pirònans, és clar; però tots els mitjans de comunicació -i també les autoritats- haurien de veure que quan més es fa cas als incendis a la tele, als diaris, etc. més i més s'està encenguent les ganes d'altres piròmans. Hi ha molts d'estudis de psiquiatres que confirmen que aquesta gent passa realment gust no quan provoca l'incendi, sinó quan veu "la seva magna obra" al migdia a totes les tv del món. I si no, que tothom es fixi que darrera un bon foc sempre, sempre en surten un caramull que li venen darrere. I mentrestant, a veure quin diari, quina cadena de tv en treu el millor titular.