Escuer i Rivas, tapats, quan entraren ahir als jutjats. | M. À. Cañellas.

TW
2

La jutgessa Piedad Marín decretà ahir presó sense fiança per als socis de la consultora informàtica Minser Juan Carlos Escuer i Gabriel Rivas, després d’interrogar-los durant tot l’horabaixa i fins passades les deu del vespre. El fiscal Miguel Ángel Subirán sosté que varen quedar-se devers 100.000 euros del Consell de Mallorca per feines que no es van fer mai.

Segons fonts relacionades amb el cas, els dos acusats  asseguraren ahir a la jutgessa Piedad Marín que sí que havien fet les feines en qüestió i que en podien lliurar una còpia. Amb tot, això no els va alliberar de quedar entre reixes. Escuer i Rivas, detinguts despús-ahir, declararen primer a la comissaria central de Palma, havent-hi passat la nit i, després, als jutjats. No era la primera vegada que passaven per l’avinguda d’Alemanya, ja que fins dimarts eren en llibertat sota una fiança de 100.000 euros, imputats en la peça número dotze del cas Voltor. En aquell cas s’investiga per un possible suborn l’exconseller Francesc Buils a canvi d’obtenir una sèrie de contractes amb l’Administració. Ara se’ls investiga en el marc d’un nou cas de corrupció la major part del qual continua sota secret.
Segons fonts relacionades amb la investigació, a Escuer i Rivas –defensats per Carlos Barceló i Salvador Perera– el fiscal Subirán els acusa de malversació de doblers públics i de frau a l’Administració. El Consell de Mallorca no ha trobat enlloc dels seus arxius cap de les feines en qüestió. En concret, es tracta de tres contractes negociats sense publicitat amb el Consell de Mallorca, tramitats l’any 2006 des del departament de Cultura. L’acusació pública creu que es van manipular perquè els guanyàs la consultoria Minser, de la qual eren socis.

Un dels contractes, pels quals el Consell va pagar 30.000 euros, havia de ser per un estudi sobre els hàbits de lectura dels joves mallorquins. L’altre, pagat amb la mateixa quantitat, era un informe sobre la senyalització en les carreteres de l’Illa. El tercer, pel qual es varen pagar 22.000 euros, eren vídeos sobre pobles de Mallorca que s’haurien hagut de projectar en pantalles de l’aeroport de Son Sant Joan.

A aquests 82.000 euros caldria sumar-hi l’IVA corresponent, de manera que el total gairebé arribaria als 100.000 euros.