TW
0

Des de sempre, moltes espècies han estat introduïdes per l'home a les nostres illes. Històricament aquest era un procés lent, que durava segles, però avui dia aquesta activitat s'ha accelerat de manera perillosa i és de difícil control. El clima suau de les Illes provoca unes condicions ambientals adients per a la bona adaptació de moltes espècies originàries d'altres llocs amb climes similars, com Califòrnia, el centre de Xile, Sud-àfrica, el sud-oest d'Austràlia i fins i tot d'ambients més tropicals.

La introducció de plantes sovint ha estat voluntària, per a finalitats concretes, o en alguns casos de manera accidental, amb els viatges. Quant als animals, s'han adoptat com a mascotes que en un moment donat s'escapen o són alliberades pels seus amos, que no són conscients de les repercussions que pot tenir això per a la biodiversitat.

Avui dia, la riquesa biològica del nostre ecosistema està amenaçada per la introducció d'organismes forans. Encara que no totes aquestes incursions són igual de perjudicials per a la biodiversitat, es calcula que un 80% de les espècies amenaçades en el món pateixen per aquesta causa.

Les espècies que s'adapten bé en un medi que no els correspon poden arribar a assolir un paper important en els ecosistemes. Aquest fet pot generar desequilibris i fins i tot provocar l'extinció d'espècies autòctones. En aquests casos parlam d'espècies alienes invasores.

La fauna introduïda

En l'actualitat es coneixen prop de 140 espècies vegetals introduïdes a les Illes Balears. Algunes de les més comunes són el bàlsam (Carpobrutus edulis), una planta carnosa molt comuna coneguda amb el nom de "corre-corre", i la còtula (Cotula coronopifolia), molt present a l'Albufera de Muro.

Pel que fa als animals, algunes de les introduccions accidentals a Balears són les de la serp de ferradura (Coluber hipocreppis) i la sargantana de coa llarga (Psammodromus algirus). Altres animals que originàriament foren adoptats com a mascota són la tortuga de Florida (Trachemys elegans) i la cotorra argentina (Myiopsitta monachus).

Controlar les espècies invasores és molt important per a la protecció de les espècies autòctones i de l'entorn. El Servei de Protecció d'Espècies és l'encarregat de controlar aquesta problemàtica a les Balears.

Des del grup ecologista GOB es recomana evitar les espècies silvestres poc adaptades a la convivència amb humans com a mascotes i mai no triar espècies potencialment invasives (coatí, serps, tortugues). A més, remarquen que, a l'hora d'adoptar una mascota o regalar-la, cal garantir que la persona se'n podrà fer responsable.