TW
0

Els moviments socials i veïnals de Palma s'uneixen per reactivar les seves demandes i reivindicar a l'Ajuntament que tingui en compte les entitats civils de Ciutat a l'hora de gestionar l'espai públic de l'edifici de Gesa.
Sota aquesta premissa, un grup d'associacions dedicades a promoure la cultura, la integració, la participació ciutadana, l'expressió personal, el coneixement crític de la realitat i la cooperació amb altres països ja han començat a reunir-se a partir d'una necessitat comuna d'espais per desenvolupar les seves activitats i sol·licitar el que creuen que és un dret per a la ciutadania. En aquest sentit, Cort encara no ha aclarit si prosseguirà el projecte que presentà el Consistori anterior del Pacte, ni tampoc no ha continuat amb les reunions de les plataformes socials que inicià l'exregidora Yolanda Garví el mes de març.

En aquests moviments hi ha més d'una vintena d'entitats socials implicades, com l'Associació de Veïns de ses Veles, la plataforma Salvem la Façana, formada per col·lectius com el Col·legi d'Arquitectes, ARCA i el GOB, l'associació IMAGONEM, Anem, Barri TV, Espacio Esfera, la Confraria del Crist del Gran Poder, l'associació Thakhi-Runa, Arte en Red, S'Entreforc, l'associació juvenil Cent per Cent Noltros, el moviment 15-M, entre d'altres.
La presidenta de l'Associació de Veïns de ses Veles, Isabel Rodríguez, assegura que la idea d'aquesta macroplataforma és reobrir la reivindicació que inicià el 2005 la plataforma Salvem la Façana que, a banda de defensar un espai lliure i públic de la façana marítima sense habitatges, vol reivindicar usos socials i per a entitats dins l'edifici, que ja és de titularitat pública. "La idea és fer una crida per mantenir Gesa", diu Rodríguez. En la mateixa línia, Manu Sastre, el portaveu de Barri TV i promotor de la plataforma AGESA (Activació i la Gestió d'Espais Socioculturals i Artístics), considera que és molt important per a la ciutat tenir un espai on les entitats puguin treballar de manera autònoma. La seva reivindicació no només es refereix a obtenir una cessió temporal d'espai per a una activitat concreta (que es pot aconseguir amb certes limitacions en els diferents casals), sinó un indret fix per poder instal·lar-se, guardar material i realitzar diferents tasques sense dependre de la decisió d'aquells que gestionen un casal o un espai concret.

El nou Govern de Cort ja ha dit que no té doblers ni per descatalogar l'edifici ni per poder esbucar-lo, tot i que de ganes no n'hi falten. Tal com ja ha assegurat en ocasions el regidor d'Urbanisme, Jesús Valls, el PP no considera que hi hagi requisits contundents per a la declaració de BIC, però la realitat econòmica és la que és i Cort no pot ara assumir els 5 milions d'euros que costaria enderrocar l'immoble.

Segons Rodríguez, la idea d'activar aquestes reunions neix de les assemblees del moviment 15-M de ses Veles. La primera ja tingué lloc dissabte amb la idea de donar continuïtat i estendre les adhesions a altres col·lectius i entitats de Palma. Sastre afegeix que encara no han mantingut cap contacte amb l'actual Consistori. "No existeix un espai amb aquestes característiques a Palma", remarca.