La Casa de Neu d'en Galileu es troba en el punt més alt de Son Massip a Escorca. | magdalena serra

TW
1

Antigament, el gel era un bé molt preat, pràcticament considerat un producte de luxe, i eren pocs els que podia aconseguir-lo. Per capturar la neu es van construir a principi del segle XVII diferents cases de neu, estructures que permetien que s'hi emmagatzemàs gel per vendre'l a empreses farmacèutiques i a gelateries. Fins a la segona dècada del segle XX fou un ofici tradicional que va originar una gran activitat econòmica, però amb l'arribada de la fàbrica de gel d'Inca s'abandonà de manera progressiva.

Ara, quatre segles després de construir-se, el Consell de Mallorca ha finalitzat la restauració de la casa de neu d'en Galileu, una instal·lació que representa a la perfecció la tipologia de cases de neu i es va edificar el 1692 a la finca de Son Massip, a Escorca, de la mà d'Antoni Català, conegut com Galileu, i es va abandonar de manera definitiva el 1908.

La casa de neu d'en Galileu està formada per un pou de pedra de forma el·líptica i de gran profunditat, on s'emmagatzemava el gel, i per un refugi on els treballadors, que convertien la neu en gel, es protegien el fred. Els neveters, com es coneixien aquests treballadors, s'encarregaven de trepitjar la neu fins que es transformava en gel, i l'emmagatzemaven dins el pou, protegint totes les capes amb carritx. Quan es necessitava gel, els neveters en tallaven del pou i la baixaven fins a Palma amb l'ajuda d'una somera.

Retard

Durant dos anys, la brigada de margers del Consell ha treballat en la recuperació de l'estructura, però les inclemències meteorològiques que són protagonistes dalt de la muntanya han allargat més l'actuació que no es preveia. I és que la majoria de cases de neu es troben a més de 1.000 metres d'altura i les condiciones d'accés sempre són prou complicades. La casa de neu d'en Galileu ha estat abandonada durant molt de temps i per això presentava un estat de conservació delicat. S'han hagut de retirar del pou de neu gairebé dos metres de material, a més de consolidar les parets del pou i també del refugi.

La casa de neu d'en Galileu, declarada BIC el 2004, es troba en el punt més alt de Son Massip i per accedir-hi els visitants han de transitar pel camí de les Voltes d'en Galileu, que forma part de la Ruta de pedra a sec. La consellera de Medi Ambient, Marilena Tugores, visità ahir l'element etnològic i va assegurar que la seva recuperació contribuirà a "dotar de més valor la Ruta de pedra en sec".

Actuacions

En el transcurs de l'acte, la consellera afirmà que "era imprescindible recuperar aquesta instal·lació perquè és l'única manera de recordar els oficis del passat, com el de neveter, i que els més petits recordin les empremtes del passat". Tugores va avançar que el Consell "iniciarà en un breu període de temps la recuperació de la Casa de Neu de Son Massip, que es troba molt malmesa".