TW
3

Porcella, me, porc negre... La carn més cèlebre de Mallorca tindrà ara altres companys de mercat: el tofu i el seitan. Tot i que no són aliments nous, la seva visibilitat sí que ha augmentat a les botigues d'alimentació. A més a més, ja no cal importar aquests productes de la Península, i encara manco de l'estranger. Ara hi ha una marca que els produeix a l'Illa, concretament es tracta de MallorcaBío. És una empresa familiar, al capdavant de la qual es troba el jove Andreu Escales. Així ens explica els inicis de l'empresa: "Vam començar l'any 2002 i l'aposta va ser forta, perquè érem productors d'embotits". Ara, en canvi, fabriquen carn vegetariana: tofu, seitan i hamburgueses vegetals.

Escales explica l'aportació nutritiva dels aliments: "Són productes que inclouen els 8 aminoàcids essencials que ha de menester el cos humà". Un substitut de la carn, però fora greixos. Segons Escales, "el seitan té un alt valor proteic, però no té gens de colesterol".

El seitan, de fet, té una aparença similar a la carn. Es pot tallar i fregir, fer a la planxa o afegir a guisats. Ara bé: no és apte per a celíacs, ja que els ingredients principals són el blat xeixa i el gluten del blat. El tofu, en canvi, s'aconsegueix amb un procés similar al que s'aplica a la llet per transformar-la en formatge. L'element principal és la soja i sí és apte per a persones celíaques. La manera de cuinar-lo més habitual és posar-lo talment a l'amanida, en forma de quadradets, però també va bé per afegir a guisats o a la planxa, juntament amb altres ingredients (com ara verdures).

Hamburgueses... de l'hort
El tercer producte que presenta MallorcaBío són les hamburgueses vegetarianes. Actualment, les que tenen més demanda són les d'espinacs, les de carabassa amb panses, les de porro amb curri i les de bolets amb poma. Tots els seus productes tenen la distinció ecològica, ja que no duen ni colorants ni additius ni conservants. Contràriament al que es pugui pensar, MallorcaBío exporta més productes a la Península dels que ven a Mallorca. "Està clar que hi ha mercat per a productes ecològics i fora carn". Això no obstant, estan treballant en productes nous que podrien sortir al mercat a final d'any o a principi de 2012.