Les familiies que han rebut la notificació per desallotjar Son Banya han amenaçat de presionar per la via judicial. | A. SEPULVEDA

TW
8

Els desallotjaments forçats de Son Banya que hi executarà Cort durant la segona quinzena de febrer, com a termini màxim, afecten una trentena de famílies. Totes tenen cases i xalets de la seva propietat en altres llocs de Palma i d'arreu de Mallorca i, per tant, no es tracta de gent sense recursos. L'expulsió d'aquests habitants per la via judicial, sense ajudes de l'Administració, només afectarà aquestes persones que tenen ingressos suficients per poder mantenir-se. Entre elles es troba José Amaya, conegut amb el malnom del Tío Nano. Ell s'ha autoproclamat portaveu del poblat, al marge de Gabriel Cortés, el Pelón, i també és el líder del grup que ha engegat un procés judicial contra Cort per frenar l'enderroc de les seves casetes i el desmantellament d'aquest gueto.

"Són famílies amb recursos econòmics. Se les farà fora perquè no tenen dret a viure al poblat. En sortiran, vulguin o no, sense cap tipus de suport municipal", ha remarcat el regidor de Benestar Social, Eberhard Grosske.
Per començar, l'Ajuntament sap que guanyarà el recurs interposat per les famílies. Segons Grosske, la clàusula que regeix la creació del poblat implicava donar certes ajudes a les llars gitanes. L'única condició que s'hi estipulava per poder viure a Son Banya era no disposar de cap altra propietat fora del barri. A canvi, l'Administració oferia als seus habitants la possibilitat de tenir aigua i electricitat de franc i els eximia de pagar taxes i impostos, com el de béns immobles...

Aquesta clàusula valia tant per als pobladors originaris del nucli, ara fa 40 anys, com per als descendents. Cort entén que aquesta trentena de famílies vulnera les condicions d'aquest acord, atès que tenen propietats fora de la barriada. "Els xanquetes són els habitants que no tenen cap altra casa, els que no tenen doblers. A aquests, l'Administració sí que els ajuda. Ara bé, uns senyors que tenen doblers, propietats en altres bandes i que viuen a son Banya, digues tu, a què es dediquen?", recrimina Grosske.

L'edil de Benestar Social referma que les amenaces d'aquesta gent de manifestar-se davant la Sala i anar per la via judicial no impediran a Cort continuar el pla de desmantellament. "La Policia i el Consistori sabem perfectament què hi ha darrere de tota aquesta gent", deixa anar Grosske. Els terminis són clars. Aquesta trentena de pobladors que ja han rebut la notificació de desallotjament tenen quinze dies per recórrer contra aquesta ordre i interposar-hi un recurs administratiu. A partir d'aquí, l'Ajuntament de Palma la resoldrà, "negativament i sense torbar-s'hi", segons el regidor. Posteriorment, s'executarà la via judicial.

Els mateixos afectats rebran una segona notificació i tindran quinze dies més per abandonar el poblat. Si passat aquest termini no han fet efectiu l'ordre de desallotjament, la Policia entrarà al nucli i els en traurà per la força.
De manera paral·lela, les famílies tenen previst muntar aldarulls i manifestacions per pressionar l'Administració. Tanmateix, Benestar Social ho té clar: "Probablement, no voldran abandonar la zona i aquesta serà l'hora de la possible acció policial per procedir al tancament del poblat", manifesta Grosske.