D'esq a dreta: els portaveus del PSOE, Jose Hila; del PP, Julio Martinez,i d'UM, Llorenç Palmer. Al centre, Aina calvo quan va anunciar ahir l'acord. | Pere Bota

TW
9

Les obres del palau de congressos es pagaran finalment amb doblers públics. Totes les forces polítiques amb representació a l'Ajuntament de Palma -PSOE, PP, Bloc i UM- consensuaren garantir la continuïtat de les obres del recinte congressual. En una compareixença d'urgència convocada ahir horabaixa, la batlessa de Ciutat, Aina Calvo, anuncià que el Consistori avalarà fins a un màxim de 30 milions d'euros el crèdit que hagi de subscriure la Societat Palau de Congressos SA -Govern i Cort- per garantir la capacitat financera d'aquest ens. Amb aquesta entesa, les administracions públiques cedeixen a les exigències del Grup Barceló d'abandonar la concessió, tot i que encara no s'ha firmat la rescissió ni s'han fet públiques les contraprestacions que rebrà Cort per l'incompliment de l'empresa hotelera.

L'acord que signaren per escrit els portaveus de totes les formacions polítiques a l'Ajuntament preveu que l'Executiu i la Sala s'hauran de fer càrrec de tot el finançament. "Les administracions teníem la responsabilitat de garantir el futur del palau, que ha de ser primordial per al turisme de les Illes", remarcà Calvo. L'operació és la següent: d'una banda, hi ha els 30 milions que ja hi han aportat les dues administracions -Govern i Cort-, inclosos en el contracte de concessió amb la societat hotelera. A això s'hi han de sumar els 30 milions de l'aval -anunciat ahir- que facilitarà el Consistori a la Societat Palau de Congressos. Així mateix, s'hi han d'afegir els 20 milions que hi posarà l'Executiu central -aprovats divendres pel Consell de Ministres-, provinents de les anomenades inversions estatutàries.

Per acabar de completar les obres i arribar als 110 milions d'euros pressupostats, Calvo demanà al Govern autonòmic que "faci tots els esforços necessaris" per aconseguir de Madrid els 30 milions que falten. Calvo pretén que el gabinet de Zapatero pagui aquests 30 milions el 2011, també com a inversions estatutàries. El consens d'ahir queda condicionat al fet que s'assoleixi un acord amb el Grup Barceló. Segons Calvo, aquest pacte entre l'Ajuntament i l'empresa se subscriurà en les properes setmanes. D'aquesta manera, el Consistori té previst per al proper dia 30 un ple extraordinari per aprovar l'aval dels 30 milions. La renúncia formal de la companyia hotelera haurà d'anar acompanyada d'unes contrapartides que el Cort haurà d'exigir a la concessionària per incompliment del contracte. La batlessa no volgué entrar en el fons d'aquesta qüestió fins que, en els propers dies, no s'hagi formalitzat.

L'acord fa referència a la societat adjudicatària i, per tant, també implica Acciona, la constructora del recinte i que, alhora, té un 5% de la concessió del palau. Això no vol dir que aquesta empresa hagi d'abandonar la participació en la gestió. Un cop rescindit el contracte, el Consistori haurà de cercar una fórmula per explotar aquesta infraestructura més l'hotel annex. El portaveu del PP, Julio Martínez, destacà l'entesa de tots els partits per aconseguir transmetre "tranquil·litat a la ciutadania" i el fet de "compartir l'objectiu de finalitzar el projecte". Llorenc Palmer, d'UM, declarà que amb l'acord es compleix la voluntat d'alár com més aviat millor el palau, amb l'objectiu d'atreure "un tipus de turisme que pot ajudar a estimular l'economia balear".

Notícies relacionades

El projecte heretat del PP ja va néixer tort

El projecte del palau de congressos arranca del principi de la legislatura passada i va néixer tort dels del primer moment. Per maig de 2007, el consell d'administració en va adjudicar la concessió a la UTE formada pel Grup Barceló i per Acciona. El nou govern municipal hagué de resoldre els problemes que heretà del PP. Primer, detectà que l'execució del projecte inicial de la infraestructura era inviable i irregular en els termes en què s'havia adjudicat: una part del solar on s'havia d'edificar era privat. L'únic objectiu de la batlia actual va ser emmarcar dins la legalitat urbanística el desenvolupament de la idea. Així, per tal de regularitzar la situació i respectar els drets atorgats a la concessionària, el mes d'abril de 2008 se signà un annex al contracte que materialitzava un acord entre la Societat del Palau de Congressos i el Grup Barceló.

L'acord establia que no es pot executar el projecte com s'havia previst inicialment -la qual cosa implica tirar endavant modificacions- i l'inici d'un procés per modificar el Pla General d'Ordenació Urbana de Palma, a fi d'alçar un sol hotel en un únic solar i respectar les expectatives del negoci d'explotació hotelera. La companyia adjudicatària va acceptar aquests canvis fins que, a final de maig del 2009, el Grup Barceló va anunciar que abandonava l'explotació i ho justificà afirmant que les obres tenien un sobrecost lligat als retocs esmentats.
En aquell moment, el consell d'administració va defensar que el projecte inicial valia 96 milions, mentre que el modificat sortia per 92 milions. Des de fa més d'un any, la concessionària i Cort no han aconseguit arribar a cap acord. Els fets es varen agreujar quan, aquest estiu, Acciona va acomiadar més de la meitat de la plantilla per falta de pressupost. Ara, les administracions pagaran el cost de les obres i garanteixen que el palau estarà acabat per al darrer trimestre de 2011.